Ismét kihallgatták Szilvásyt az adatgyűjtési ügyben

Vágólapra másolva!
A múlt pénteken megint kihallgatta a nyomozó ügyészség Szilvásy György korábbi titokminisztert, akit az UD Zrt.-ügy miatt azzal gyanúsítanak, hogy jogtalanul közreadott titkos, lehallgatásból származó felvételeket. Elkészültek ugyanis olyan szakvélemények, amelyek szerint a hangfelvételek eredetiek, nem manipuláltak, de az egyelőre nem világos, hogy ezzel mit akar bizonyítani az ügyészség.
Vágólapra másolva!

A múlt pénteken ismét kihallgatta a Központi Nyomozó Főügyészség Szilvásy György volt titokminisztert, akit hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett különleges személyes adattal visszaéléssel gyanúsítanak - tudta meg az [origo]. Szilvásy ügyvédje, Sebes Péter megerősítette, hogy kilenc hónappal az előző kihallgatás után pénteken védencének ismét meg kellett jelennie a nyomozó ügyészségen.

"Szilvásy Györgyöt ismét kihallgatták, és elé tárták a különféle forrásokból beszerzett hangfelvételekről készült igazságügyi hangszakértői véleményt" - mondta az ügyvéd. A volt tárcavezetőt azzal gyanúsítják, hogy jogtalanul kezelt - például sokszorosított és továbbadott - az UD Zrt. ügyében lehallgatott beszélgetésekről készült felvételeket. Szilvásy maga korábban azt mondta: a gyanúsítás alapja, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának tagjai megkapták azokat a hangfelvételeket, amelyek az adatgyűjtési ügyet elindító feljelentés mellékletei voltak.

Sebes Péter elmondta, a rendőrség által kirendelt szakértő összehasonlította a több helyről, így a Nemzetbiztonsági Hivataltól, az ügyben szintén feljelentéssel élő Dávid Ibolyától, az internetről begyűjtött felvételeket. Ennek eredményeként megállapították, hogy a felvételek egyike sem manipulált.

"Szilvásy György erre azt nyilatkozta a kihallgatáson, hogy a szakértői véleményben foglaltakhoz semmi köze. Az összehasonlításnak pedig akkor lenne jelentősége, ha nem csak pár, hanem az összes létező felvételt hasonlítanák össze" - tette hozzá az ügyvéd, aki szerint a szakértői vélemény már rég készen volt, ezért nincs magyarázat arra, miért telt el kilenc hónap azóta, hogy a védencét kihallgatták. Arra a kérdésre nem kívánt reagálni, hogy vajon miért húzódik el ennyire az eljárás.

Az [origo] szerette volna megkérdezni az ügyészséget arról, mi a jelentősége annak, hogy a felvételek megegyeznek-e, de sem a szóvivőt, sem a nyomozó ügyészség vezetőjét nem sikerült elérnünk.

Szilvásy korábban arról beszélt, hogy törvényi kötelezettségének tett eleget, mikor a nemzetbiztonsági bizottságot tájékoztatta az UD Zrt. ügyéről. A kihallgatásról pedig még májusban azt mondta: rengeteg kérdést kapott, főleg azzal kapcsolatban, hogy a nemzetbiztonsági bizottság tagjai hogyan, milyen körülmények között kapták meg a felvételeket. (Az adatgyűjtési ügyről szóló cikkeinket itt elolvashatja.)

2008 szeptemberében házkutatást tartottak a vagyonvédelmi területen működő UD Zrt.-nél, többek közt adathordozókat, számítástechnikai eszközöket foglaltak le. Szilvásy György titokminiszterként akkor bejelentette, hogy egy árnyék-titkosszolgálat működését sikerült leleplezni, amely a kormányzati gerinchálózat elleni támadásra készült. A cég egyik vezetője nem sokkal később feljelentést tett, amiért az ügyben lehallgatott telefonbeszélgetések kerültek nyilvánosságra.

A nyilvánosságra került felvételek szerint a fideszes Demeter Ervin és Kövér László többször beszélt az adatgyűjtési ügybe keveredett biztonsági cég vezetőjével, Szilvásy maga is azt állította, hogy a szervezet kapcsolatban állt ellenzéki politikusokkal. Az ügyben hivatali visszaélés miatt Demeter Ervin, személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények miatt Répássy Róbert tett feljelentést, ezeket a feljelentéseket a főügyészség egyesítette.