Ellenzi az olimpiai törvény tervét a Nemzeti Sporttanács

Vágólapra másolva!
Nem támogatja a budapesti olimpiai felkészülésről szóló törvényjavaslatot a Nemzeti Sporttanács, a magyar élsport több szervezetének vezetőiből álló testület. A tanács szerint jó lenne 2020-ban Magyarországon olimpiát rendezni, de a törvényhez egyetértés kell, ez pedig egyelőre nincs meg a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság között.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Sporttanács jelenlegi állapotában nem támogatja a 2020-as olimpiára való jelentkezésről szóló törvényjavaslatot, amelyet a BOM, a budapesti olimpia előmozdítására alakult társadalmi szervezet készített. A tervezet benyújtásáról december 8-án döntött az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottsága.

Az olimpiai pályázatról szóló törvány elfogadásához a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) egyetértésére lenne szükség, a tanács szerint azonban jelenleg nincs egyetértés a két szrvezet között.

A Nemzeti Sporttanács szerint a BOM által javasolt részvénytársasági forma lenne előnyös, de a rövid időtartamú működés miatt ez szükségtelen, és indokolatlan többletköltségekkel járna. Ebben az esetben ráadásul a MOB-nak és az MPB-nek a társaságban való tagi részvétele és az alapvető döntéseknél való egyetértési jogának biztosítása a Sporttanács szerint elengedhetetlen.

A tanács közleményében ugyanakkor hangsúlyozza, hogy örülne egy magyar olimpiának, és azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy Magyarország a 2020-as játékokra jelentkezzen.

A Nemzeti Sporttanács 2004-ben - Gyurcsány Ferenc sportminisztersége idején - alakult, a kormány mellett működő tanácsadó testület. Első elnöke Vitray Tamás, volt tévés személyiség és sportriporter volt. A tanács tagjai között van a MOB, az MPB és a Nemzeti Sportszövetség, az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnöke, az oktatási és kulturális miniszter és az egészségügyi miniszter is.