E-mailben győzködte az őrizetbe vett rektor a DHL-t a főügyész szerint

Vágólapra másolva!
A DHL nemzetközi szállítási cég egyik magyar igazgatóját is előzetes letartóztatásba helyezné az ügyészség a Nemzetvédelmi Egyetem rektora mellett a befolyással üzérkedés miatt folyó nyomozásban - mondta az MTV Az Este című műsorában Ihász Sándor fővárosi főügyész. A rektor e-mailben és személyesen is megpróbálta rávenni a DHL németországi vezetőjét, hogy az általa ajánlott biztonsági céget alkalmazza. A német vezetőség azonban rögtön a rendőrséghez fordult a főügyész szerint.
Vágólapra másolva!

Indítványozza az ügyészség a Nemzetvédelmi Egyetem rektorának, Szabó Jánosnak és a DHL nemzetközi szállítási cég egyik magyarországi igazgatójának előzetes letartóztatását a befolyással üzérkedés miatt indult nyomozásban - mondta az MTV Az Este című műsorában Ihász Sándor fővárosi főügyész. A DHL igazgatója a gyanú szerint összejátszott a rektorral.

Ihász a riporter kérdésére megerősítette, hogy D. Lászlóról, a DHL Freight ügyvezető igazgatójáról van szó. "Meg tudom erősíteni, bár a nevet nem mondom" - fogalmazott a főügyész.

A két őrizetbe vett gyanúsított előzetes letartóztatását azért kezdeményezik, mert fennáll a nyomozás befolyásolásának, a szökésnek vagy az elrejtőzésnek a veszélye - mondta Ihász.

A rektor a gyanú szerint tavaly októberben azzal ijesztette meg a DHL németországi vezetőjét, hogy a cég magyarországi alkalmazottai fegyvert és kábítószert szállítanak a nemzetközi futárszolgálat járműveivel, és a rendőrség már nyomoz az ügyben. Szabó azonban azt mondta, magyarországi kapcsolatain keresztül el tudja intézni, hogy a DHL kimaradjon a botrányból, ha cserébe a cég szerződést köt az általa megnevezett biztonsági céggel és lecseréli néhány vezetőjét. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője, Bartha László az [origo]-nak megerősítette, hogy a nyomozók a DHL jelzése alapján kezdtek vizsgálódni.

Ihász szerint a rektor 2009 októberében elektronikus levélben vette fel a kapcsolatot a DHL németországi vezetőjével, és utána zajlott le köztük egy találkozó az egyetemen. "A cég vezetői (...) nem igazán voltak ehhez az eljárási módhoz hozzászokva, és szinte automatikusan a rendőrséghez fordultak" - fogalmazott.

Az ügy harmadik gyanúsítottjának, Cs. Istvánnak annak a biztonsági céghez "van köze", amelyet a rektor ajánlott a DHL-nek - erősítette meg Ihász. Az ő előzetes letartóztatása szerinte nem szükséges, azt azonban nem részletezte, hogy a gyanúsított esetében miért nem áll fenn a nyomozás befolyásolásának vagy a szökésnek a veszélye, és hogy pontosan mivel gyanúsítják.

A Nemzeti Nyomozó Iroda kedden több magánlakásban és a Nemzetvédelmi Egyetemen, Szabó irodájában is házkutatást tartott. Szabót ekkor vették őrizetbe, de ellenállást tanúsított, ezért "könnyű hámsérülést" szenvedett a homlokán az NNI szóvivője szerint. Panasszal nem élt az őrizetbe vétel ellen, nem tett vallomást, de ügyvédje, Zamecsnik Péter szerint tagadja a befolyással üzérkedést. Minderről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.