Nézőpont: Csökkent a Fidesz támogatottsága

Vágólapra másolva!
Február második hetében jelentősen csökkent a Fidesz támogatottsága, a januári 47-ről 43 százalékra csökkent a támogatottsága az aktív választók körében - derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből. Az MSZP a voksok 12, a Jobbik pedig 9 százalékát kapná meg.
Vágólapra másolva!

Ha most vasárnap lennének a választások, akkor az aktív szavazók (akik részt vennének a választáson) 43 százaléka szavazna a Fideszre, az MSZP-re 12, a Jobbikra 9 százalék - derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. Az intézet januári felmérése még 47 százalékos Fidesz-támogatottságot mért, az MSZP és a Jobbik esetében a szám nem változott január óta.

Az intézet szerint a korábbi Fidesz-szavazók inkább elbizonytalanodtak, és nem pártoltak át más párthoz. Az előző heti eredményekhez képest mind a Jobbik, mind az MSZP táborának nőtt az elkötelezettsége, így a hűsége saját pártjához az összes megkérdezett között. Ennek köszönhetően magasabb arányuk választaná második szavazatával is jelenlegi pártját.

A Fidesz-szimpatizánsoknak továbbra is négyötöde (78 százalék) választaná a Fideszt mindkét szavazatával, 15 százalékuk a Jobbikra vagy egyéb pártra szavazna a második vokssal. A Jobbik-táborban - a növekedés ellenére is - a pártjukhoz második szavazatukkal is hűségesek aránya alacsonyabb, 57 százalék.

A Nézőpont Intézet és a Heti Válasz közös reprezentatív kutatása február 12. és 15. között készült, 1000 főt választottak ki véletlenszerűen. Az elemzést 2010. február 15-én zárták le.

A Nézőpont februári kutatásához hasonló folyamatot jelez a Tárki január végén közzétett felmérése is, amely szerint továbbra is hatalmas a fölénye a Fidesznek, de valamelyest csökkent az MSZP lemaradása november óta.