Kövér: A Fidesz számára is kihívás a Jobbik

2010.02.18. 21:18

A demokráciának és a Fidesznek is kihívást jelent a Jobbik - fogalmazott Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke csütörtökön. Kövér szerint a párt aktivistái közül is sokan átpártoltak a Jobbikhoz, amelyet az emberek kiábrándultsága és hitevesztettsége emel magasra.

Kövér László a Fidesz Országos Választmányának elnöke a Magyar Írószövetség csütörtöki budapesti rendezvényén úgy fogalmazott, hogy a Jobbik - amely szerinte az elmúlt nyolc év kormányzásának szükségszerű következménye - elsősorban nem a Fideszre nézve kihívás, hanem a demokrácia szempontjából. A Jobbikot a demokráciában csalódott emberek kiábrándultsága, hitevesztettsége emeli "meglepően magasra" - mondta. A fiatal korosztályokat tekintve pedig a Fidesz számára is kihívást jelent a Jobbik - tette hozzá.

Kövér szerint vannak olyan radikális gondolkodású, türelmetlen, elkeseredett emberek, akik korábban a Fidesztől várták, hogy "elzavarja ezt a leszerepelt kormányzatot", ám mivel ez nem sikerült, ma már olyan politikai erőt keresnek maguknak, amelyikben a saját vágyaikat látják visszatükröződni.

A politikus azt mondta, a Fidesz aktivistái, segítői közül többen átpártolttak a Jobbikhoz - ők szerinte nem a létszámban jelentenek nagy veszteséget, hanem "az elkötelezettségük miatt".

1990 óta szélsőséges párt a magyar Országgyűlésben nem volt, beleértve a MIÉP-et is, amely a parlamenten belül sohasem lépte át az alkotmányosság határait - mondta. A választmányi elnök szerint a Jobbik is sok tekintetben az alkotmányosság keretei között mozog, de esetében átjárást lehet tapasztalni olyan szélsőjobboldali csoportok irányába, mint például a Nemzeti Őrsereg.

A választmányi elnök szerint Magyarország mai helyzete elsősorban nem annak a következménye, hogy "jött egy lelkileg megbillent gazember, és elhatározta, hogy miniszterelnök lesz, és aztán az is lett", hanem annak, hogy az MSZP-nek és az SZDSZ-nek stratégiai célja volt a demokrácia "szétrohasztása". 1990-ben még "csak-csak lenyelték", hogy elveszítették a hatalmat, 1998-ban azonban már nem bírták elviselni: "a gyógyszer ott gurult el" - fogalmazott Kövér László.

KAPCSOLÓDÓ CIKK