Gyenes Gézát jelöli a Jobbik egészségügyi miniszternek

Vágólapra másolva!
Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara korábbi főtitkára a Jobbik árnyékkormányának egészségügyi miniszter-jelöltje - jelentette be Vona Gábor pártelnök pénteken Budapesten. A Jobbik emberközpontú egészségügyet ígér.
Vágólapra másolva!

Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) korábbi főtitkára a Jobbik árnyékkormányának egészségügyi miniszter-jelöltje - jelentette be Vona Gábor pártelnök pénteken Budapesten. A párt folyamatosan mutatja be tervezett kabinetjének tagjait, eddig annyit árultak el, hogy a Jobbik választási győzelme esetén Pősze Lajos lenne a kancelláriaminiszter.

Gyenes Géza - aki egyébként Budapest XIV. kerületében a párt egyéni országgyűlési képviselő-jelöltje is - ismertette a Jobbik egészségügyi programját. Eszerint a Jobbik emberközpontú egészségügyet hozna létre, amelynek hatására megállna a népesség fogyása és nőne a születéskor várható életkor is. Ehhez a párt két részre bontaná az ágazat költségvetését: a működési költségeket az átalakított és a politikusoktól független társadalombiztosítási alapból, a fejlesztési költségeket pedig egy központosított Nemzeti Egészségügyi Fejlesztési Alapból finanszíroznák. Ez utóbbit a parlament felügyelné.

A Jobbik kormányra kerülése esetén felelősségre vonná a jelenlegi politikai vezetőket az egészségügyben kialakult helyzet miatt, munkajogilag rendezné az ügyelet kérdését, eredeti jogkörébe emelné vissza a szakmai kamarákat és a mentőszolgálatot (visszaadná a betegszállítást is), valamint erősítené az egészségügyi pálya vonzerejét.

Gyenes Géza, aki a Jobbik Egészségügyi Kabinetjét is vezeti, korábban a maximális két cikluson keresztül töltötte be a Magyar Orvosi Kamara főtitkári posztját, majd 2007-ben a legnagyobb orvosszakszervezet, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke lett. 2008-ban a LIGA elnökségébe is beválasztották. 2009 tavaszán lépett be a Jobbik tagjainak sorába, ekkor a szabályok értelmében le kellett mondania szakszervezeti tisztségeiről.