Nagy volt a tülekedés az MSZP kampánynyitója előtt

Vágólapra másolva!
Elkezdődött az MSZP szombati kampánynyitója, amelyen Mesterházy Attila, a párt kormányfőjelöltje bemutatja programját. A párt várhatóan arra az üzenetre épít majd, hogy az MSZP az egyetlen, amely körüli összefogással ellensúlyozni lehet a Fidesz hatalmát. Helyszíni tudósítónk szerint sokan jöttek vidékről buszokkal, és nagyon szigorú biztonsági ellenőrzés van a beléptetésnél.  Kövesse élőben a beszédet az [origo]-n!
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az MSZP szombati kampánynyitója, amelyen Mesterházy Attila, a párt kormányfőjelöltje bemutatja programját. A párt várhatóan arra az üzenetre épít majd, hogy az MSZP az egyetlen, amely körüli összefogással ellensúlyozni lehet a Fidesz hatalmát. Helyszíni tudósítónk szerint sokan jöttek vidékről buszokkal, és nagyon szigorú biztonsági ellenőrzés van a beléptetésnél. Kövesse élőben a beszédet az [origo]-n!

Megkezdődött szombaton fél 11-kor az MSZP kampánynyitó rendezvénye. Helyszíni tudósítónk szerint kezdés előtt nagyon sokan vártak a belépésre, amelyet a rendkívül szigorú biztonsági ellenőrzés is nehezít. A bejáratnál minden egyes táskát átkutatnak a biztonsági őrök, az újságíróknak a laptopjaikat is meg kell mutatniuk. Tudósítónk szerint sokan jöttek vidékről a nyilvános rendezvényre, amelyet a környéken jelző buszok nagy száma is alátámaszt.

Nem sokkal a beszédek megkezdése előtt a gyülekező szocialista párttagok az [origo] helyszíni tudósítójának kivétel nélkül azt mondták, hogy nagy meglepetésre a ma bejelentett programmal kapcsolatban nem számítanak. Az egyik dunakeszi párttag hozzátette, hogy fontos, hogy itt legyenek és mutassák az MSZP egységét. A résztvevők elég vegyes összetételűek, a nagy többség az idősebb korosztályt képviseli, és a vezető szocialista politikusok is itt vannak.

Az ülőhelyeken "Mesterházy, MSZP" feliratú kartonlapok fogadták az érkezőket, amelyeket a magasba emelhetnek a jelenlévők. Az ismertebb országos vezetők megjelenését - Szili Katalin, Botka László, Újhelyi István, Gráf József - lelkes taps fogadta a közönség soraiban, a teremben ülő pártszimpatizánsok büszkélkedve mutogatták egymásnak a színpadon álló politikusokat.

A kampánynyitóra Budai Bernadett MSZP-szóvivő szerint több ezer embert várnak, akik a szervezők szerint megtöltik majd a SYMA-csarnokot. Várhatóan részt vesz a rendezvényen Bajnai Gordon miniszterelnök is.

Az MTI szerint Mesterházy "a demokratikus baloldal programját" készül meghirdetni, amelyet egy hatvan oldalas kiadvány formájában is elkészítettek, amely a "Nemzeti modernizáció, összetartó közösség" címet kapta. A hírügynökségnek nyilatkozó szocialisták szerint a cím arra utal, hogy "a Fideszen kívüli világ, a demokratikus oldal csak az MSZP és annak jelöltje körül szerveződhet meg".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Nagyon szigorú a biztonsági ellenőrzés a beléptetésnél (kattintva galéria nyílik!)

A bevezetőben Mesterházy azt írja, "én egy vagyok a 15 millió magyar, és egy az ország 10 millió polgára közül, baloldali, vagyok, szabadságszerető polgár, aki gyarapodást, rendet és biztonságot akar a hazájában".

A programból a héten már több ígéret kiszivárgott. Az MSZP további adócsökkentéseket ígér, a Népszabadság szerint a vállalások között szerepel például, hogy négy év alatt 12 százalékos reálbér-emelkedésre lesz lehetőség, és többek között a melegétkeztetési jegy adómentessé válik. Az MTI szerint szerepel a programban egy ötven százalékos szja-kulcs bevezetése a havi másfél millió forint feletti jövedelemmel rendelkezők esetében és a deviza-átváltásokra kivetett, úgynevezett Tobin-adó bevezetése.

A programban szerepel majd többek között a megfizethető, gyors internet-elérés mindenkinek, ingyen tankönyv, szakiskolai ösztöndíj, és a kistelepüléseken élők munkába járásának megkönnyítése. A párt megépítené az M8-as és az M9-es autópályát és uniós forrásból felújítana 500 kilométer utat.

A kiszivárgott ígéretekről itt és itt olvashat bővebben.