Belvizet és árvizet okoz az enyhülés és az eső

Vágólapra másolva!
A február végi enyhe időjárás hóolvadást és sok esőt hozott a Tisza mellékfolyóinak vízgyűjtőjére, így itt máris árvíz- és belvíz fenyeget. Több szakaszon már készültséget rendeltek el az illetékes vízügyi igazgatóságok, jelenleg a Zagyva, a Körösök, a Berettyó és a Hortobágy-Berettyó áradnak. A Kis-Balaton környékén is egyre nagyobb területeket önt el a belvíz.
Vágólapra másolva!

Vasárnap estére elrendelik a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Zagyván. A tetőzést Jászteleknél hétfőre várják 560 centiméteres vízállással - közölte vasárnap Lovas Attila védelemvezető. Az elmúlt két nap alatt összesen 22 milliméter eső esett a Zagyva vízgyűjtőjén. A folyó környékén a sokéves átlagértékhez képest kétszeres mennyiségű hó halmozódott fel, ez is olvadni kezdett, így hirtelen nagyobb mennyiségű víz került a Zagyvába.

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Hortobágy-Berettyó folyón vasárnap déltől a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (TIKÖVIZIG). Az utóbbi napok csapadékos időjárása és az intenzív hóolvadás miatt az igazgatóság területén mától már öt belvízvédelmi szakaszon van másodfokú készültség.

Az utóbbi tíz napban mintegy, 40 milliméter eső esett a TIKÖVIZIG területén. Egy nap alatt 4-15 mm csapadék hullott, valamint intenzív hóolvadás kezdődött. Az összes szivattyútelep fokozott, kétműszakos üzemben működik, ezért emelték a készültségi szinteket - közölte vasárnap Bara Sándor. A TIKÖVIZIG igazgatója hozzátette: vasárnap reggel már mindhárom Tisza melletti belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültséget kellett elrendelni. A 16 szivattyútelep szombaton összesen 1 millió 371 ezer köbméter belvizet emelt át a befogadókba. A belvízzel elöntött terület nagysága 7250 hektár. A védekezésben összesen 74 fő vett részt eddig.

Vasárnap déltől elsőfokú készültséget rendelték el a Hortobágy-Berettyón is, ahol ez a helyzet azért szokatlan, mert korábban a folyón a Körösök vízszintjének emelkedése miatt kellett készültséget elrendelni. Azonban most a folyó vízgyűjtő területén lehullott eső és a beemelt belvíz mértéke miatt volt rá szükség - közölte az igazgató.

Belvíz a Körös-vidéken is

Öt szakaszon másodfokú, további négyen pedig elsőfokú belvízvédelmi készültség van a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén is. Az igazgatóság vasárnapi közleménye szerint jelenleg 14 szivattyútelepet üzemeltetnek. Az elöntött területek nagysága 13 ezer hektár, aminek több mint a fele vetés vagy szántóföld. A Körösök vízgyűjtő területén a meteorológusok szerint további csapadék várható.

A hegyvidéki gyűjtőterületen az elmúlt 24 órában 3-23 milliméter csapadék hullott, így kisebb árhullámok indultak el a folyókon. Reggelre a Berettyón Márkaszéknél, a Fehér-Körösön pedig Honctőnél volt elsőfokú árvízvédelmi készültség. Biharfüreden a hó vastagsága egy nap alatt 35-ről 24 centiméterre apadt.

A hóolvadás okoz gondot a Kis-Balatonnál

Továbbra is elsőfokú belvízvédelmi készültség van a Kis-Balatonnál, jelenleg 500 hektár van víz alatt. A térség mind a kilenc szivattyútelepét működtetik a vízügyi szakemberek, hogy csökkentsék az elárasztott területek nagyságát - közölte a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság üzemmérnökség-vezetője.

Laki István elmondta, hogy naponta körülbelül 90 ezer köbméter vizet emelnek át az elöntött területekről a kis-balatoni csatornákba, közvetve pedig a Zala folyóba. Most elsősorban erdők, szántók vannak víz alatt, illetve védeni kell a területen átmenő utak és a Nagykanizsa-Budapest vasútvonal töltését is. A védekezés jelenleg körülbelül napi félmillió forintba kerül. Elképzelhető, hogy a következő napokban magasabb védekezési fokozatot kell elrendelni, ugyanis még mindig rengeteg hó van a területen, és az olvadással együtt a belvízveszély is fokozódhat.