Cigányokat fenyegető falfirkák miatt nyomoznak Hódmezővásárhelyen

Vágólapra másolva!
Több mint tíz helyen festettek hódmezővásárhelyi házak falára a cigányokat fenyegető feliratokat szombat éjjel. Az ismeretlenek "A Jobb" aláírással azt írták a falakra: "A cigányokat lágerba!" A rendőrség közösség elleni izgatás miatt nyomozni kezdett, és megerősítette a járőrszolgálatot a városban.
Vágólapra másolva!

Közösség elleni izgatás miatt nyomozás indult Hódmezővásárhelyen, mert vasárnap reggelre több ház falán a cigányokat fenyegető feliratok jelentek meg, amelyeket festékszóró spray-vel készítettek. Az ügyben a Csongrád megyei rendőrség nyomoz.

A vasárnap hajnali órákban érkezett bejelentés a hódmezővásárhelyi rendőrségre a feliratokról - mondta az [origo]-nak Szenti Szabolcs, a Csongrád megyei rendőrség helyszínen tartózkodó sajtóügyeletese. Később mások is jelezték a rendőrségen a falfirkákat, és több járőr is észlelte őket. Eddig több mint tíz falfirkát fedeztek fel a város több pontján. Szenti szerint egyelőre nem lehet megállapítani, hogy egy vagy több elkövető áll-e a feliratok mögött.

Az [origo] információi szerint az ismeretlenek azt írták a falakra: "A cigányokat lágerba!" A feliratok mellé "A Jobb" aláírás került. Az értesülést az MTI is megerősítette: helyszínen tartózkodó tudósítója azt látta, hogy a feliratok a roma kisebbség ellen irányulnak. Többek között egy Nefelejcs utcai ház kapujára, illetve a Jókai utca és a Szántó Kovács János utca kereszteződésénél álló ház falára is felfújták a feliratot. Az egyik házban lakók a Független Hírügynökségnek azt mondták: nagyon félnek, attól tartanak, hogy ezután durvább támadás is érheti őket.

Az MTI tudósítójának ottjártakor bűnügyi helyszínelők rögzítették a nyomokat, egy kutyás járőr pedig az elkövetők nyomát követte a feliratoktól kiindulva. A szóvivő a helyszínen elmondta, hogy a rendőrség a hasonló cselekmények megelőzése és a közvélemény megnyugtatása érdekében megerősíti a járőrszolgálatot a város területén.

Durva támadás

A hódmezővásárhelyi polgárokat ért durva, és eddig példa nélküli támadásnak nevezte a város polgármestere, hogy szombaton éjszaka több ház falára is a roma kisebbség ellen irányuló feliratokat festettek.

A fideszes Lázár János vasárnapi közleményében közölte, Hódmezővásárhely önkormányzata a leghatározottabban elítéli, hogy a városban vagy az ország bármely területén bárkit származása, neme, világnézete, politikai, vallási, illetve felekezeti hovatartozása miatt hátrány vagy megkülönböztetés érjen. Az önkormányzat a városi rendőrkapitányságnak a tettesek felkutatásához minden támogatást biztosít, a sértetteknek pedig minden segítséget megad - közölte a polgármester.

A helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője, Sztojka László elmondta, mélyen elítélik a történteket, de nem keresnek mögötte politikai motivációt. A megfélemlítő feliratokat nem "gyerekcsínynek", hanem tudatos bűncselekménynek tarják, az elkövetők kilétének kiderítése azonban nem a kisebbségi önkormányzat és nem is a pártok, hanem a rendőrség feladata - tette hozzá.