Az Országgyűlés elhalasztotta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének megválasztását, pedig a médiatörvény szerint szavazniuk kellett volna a képviselőknek. A rádiópályázati botrány miatt lemondott korábbi elnök tanácsadójaként dolgozó Polyák Gábort az államfő mellett Bajnai Gordon is javasolta a posztra, de végül a szocialisták sem akartak szavazni róla.

Az Országgyűlés sajtófőnöke, Altorjai Anita hétfőn jelentette be: az eredeti tervekkel ellentétben mégsem szavaz a parlament a nap folyamán az ORTT elnökéről. Elmondta: a személyi javaslat napirendről való levételét a szocialista frakció kérte a házbizottság hétfői rendkívüli ülésén arra hivatkozva, nem állt rendelkezésre elég idő arra, hogy megfontolt döntést lehessen hozni az államfő és a miniszterelnök közös jelöltjéről.

Múlt csütörtökön a szocialisták még azt mondták, támogatják a jelöltet, a Fidesz és a KDNP azonban már akkor jelezte, hogy az idő rövidsége miatt nem támogatja a választást.

A parlament kulturális és sajtó bizottsága hétfőn meghallgatta Polyák Gábort, akit Sólyom László köztársasági elnök és Bajnai Gordon miniszterelnök jelölt az ORTT elnöki posztjára. A jogász, aki Majtényi László előző ORTT-elnök tanácsadója is volt, úgy fogalmazott: "a két hívószó, amit ORTT-elnökként (...) követni szeretnék, az a törvényesség és a szakmaiság".

A médiatörvény rögzíti: a választást a jelöltállítástól számított tizenöt napon belül meg kell tartani, a legközelebbi parlamenti ülés pedig csak a választások után lesz. Az MSZP és a Fidesz szerint mégsem törvénysértő, hogy az Országgyűlés elhalasztották a szavazást.

Jánosi György, az MSZP szakpolitikusa az MTI-nek hétfőn azt mondta: túl későn érkezett a jelölés, a parlamentnek már nem volt 15 napja a jelöléstől számítva, hogy elvégezze ezt a munkát. A kulturális és sajtóbizottság meghallgatta a jelöltet a törvényi előírások szerint, de a döntésre szerinte már nem maradt idő.

Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy akkor ezzel a parlament mulasztásos törvénysértést követ-e el. Hozzátette: a jelölés megmarad, az Országgyűlés mandátuma lejárt, az új parlament záros határidőn belül dönthet Polyák Gábor megválasztásáról.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója az MTI-nek azt nyilatkozta: a jelölők is tisztában voltak vele, hogy ha az Országgyűlés frakciói nem tudják kialakítani az álláspontjukat a jelöltről a hétfői ülésre, akkor csak később tud dönteni a törvényhozás az ORTT-elnökről. A jelölés nem írhatja felül azt a szempontot, hogy a parlament a választások előtt nem szokott ülésezni - mondta Répássy Róbert, aki szerint semmiképpen sem volt jogsértő a személyi javaslat napirendről való levételéről született parlamenti döntés.