Több ellenzéki stratégiát vázolt Gyurcsány az MSZP-sek szerint

Vágólapra másolva!
Több lehetőség között említette meg Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő egy MSZP-s fórumon, hogy a párt ellenzékbe kerülve folyamatos nyomás alatt tarthatná Orbán Viktort - állították az [origo]-nak olyan MSZP-s politikusok, akik részt vettek az ülésen. A Magyar Nemzet információi alapján Gyurcsány a beszédében agresszív ellenzéki szerepet ajánlott az MSZP-nek, ami miatt a Fidesz hétfőn azzal vádolta meg, hogy rombolásra buzdítja a szocialistákat. Az [origo]-nak nyilatkozó MSZP-sek szerint Gyurcsány azt a lehetőséget is bedobta, hogy az MSZP bizonyos kérdésekben akár támogathatja is a Fideszt.
Vágólapra másolva!

"Ha énrajtam múlna, én azt tenném, stílusban és karakterben olyan keménynek lenni, amilyen keménynek csak lehet stílusban és karakterben, hogy a miniszterelnök átkozza a pillanatot, minden hétfő reggel, amikor tudja, hogy velünk szembe kell nézni" - mondta a Hír TV és a Magyar Nemzet szerint Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő az MSZP lehetséges ellenzéki szerepéről.

Gyurcsány a múlt csütörtökön a Vas megyei MSZP szombathelyi zártkörű rendezvényén beszélt. A korábbi kormányfő itt elhangzott beszédének néhány részlete került a Hír TV és a Magyar Nemzet birtokába. Gyurcsány ezeken - a Magyar Nemzet beszámolója szerint - politikai pályafutása kezdetéről, az őszödi beszédről, a miniszterelnökségről történő lemondásáról beszél. Kitért arra is, hogyan kéne viselkednie az MSZP-nek, ha a választások után ellenzékbe kerülne. Nem világos azonban, hogy erről pontosan mit is mondott a volt kormányfő.

Nyomás alatt

A Hír TV és a Magyar Nemzet úgy ismertette a felvétel részeit, hogy az alapján Gyurcsány már az ellenzéki szerepre készül. Azt javasolja a szocialistáknak, hogy a következő kormányfőt - Gyurcsány kimondatlanul Orbán Viktorra, a Fidesz elnökére utalt - nagy nyomás alatt kell tartani. Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője hétfőn erre hivatkozva azt mondta: Gyurcsány egy romboló ellenzékiségről győzködi a pártját. Navracsics szerint az MSZP-nél két kampány látható: egy Mesterházy Attila kormányfőjelölt vezette látszatkampány és egy sötét, gyűlölködő, Gyurcsány Ferenc által vezetett árnyékkampány.

Gyurcsány ezzel szemben vasárnap azt állította az MTI-nek, hogy kiforgatták a szavait. A volt kormányfő szerint pont az ellenkezőjét mondta annak Szombathelyen, mint amit a sajtó állított. Gyurcsány azt mondta, valójában arról beszélt, hogy ha az MSZP ellenzékbe szorul, biztos lesznek olyanok a párton belül, akik szeretnék, hogy mindent adjanak vissza a Fidesznek, amit kaptak a kormányzás során. Gyurcsány szerint ő ezt elvetette, és ehelyett azt javasolta, hogy emlékeztessék ígéreteire, szembesítsék állításaival a következő kormányt, illetve leplezzék le a csalást. Gyurcsány hozzátette: kiderülne az igazság, ha teljes egészében nyilvánosságra hoznák a felvételt.

Nem ellenzékbe készül

Gyurcsány beszéde után kérdéseket tehettek fel a jelenlévők, ezek egyike vonatkozott az MSZP ellenzéki szerepére - állította az [origo]-nak Nemény András, az MSZP Vas megyei elnöke. Nemény szerint Gyurcsány a kérdésre azt felelte: az MSZP nem ellenzékbe készül, de ha mégis ez történik, akkor két lehetőség közül választhat a párt. Az egyik az, hogy minden egyes lépésében támadni kell a kormányt alakító Fideszt. Gyurcsány Nemény szerint azt mondta, hogy ezt nem támogatja. Szerinte a korábbi kormányfő ehelyett azt javasolta, hogy szakmai alapon kritizálják a kormányt, a Fidesz azon lépéseit viszont támogassák, amelyeket korábban jónak gondolt az MSZP is.

Fehér László, az MSZP Vas megyei alelnöke - aki szintén jelen volt a rendezvényen - az [origo]-nak azt mondta: Gyurcsány többféle ellenzéki stratégiát is felvázolt. Az egyik szerint az ellenzék hallgathat bizonyos esetekben, vagy megteheti azt, amit a Fidesz csinált Gyurcsánnyal, azaz úton-útfélen támadja a kormányfőt. Fehér szerint Gyurcsány azt mondta: mindenki maga döntse el, hogy melyiket választja.

Az [origo] beszélt egy harmadik résztvevővel is, aki neve elhallgatását kérve mindössze annyit mondott, hogy Gyurcsány az ellenzéki lehetőségek közül a Fidesz által követett utat nevezte a legkönnyebbnek, ezt azonban nem javasolta. Több forrásunk is hozzátette: pontosan már nem emlékeznek az elhangzottakra, így azt nem tudják feleleveníteni.

A háttérben maradva kampányol

A megyei elnök szerint a rendezvényen körülbelül 250-en vettek részt, párttagok, szimpatizánsok, illetve mindenki hozhatott magával még egy embert, akiért garanciát vállalt. Arra a kérdésünkre, hogy miért volt zárt a rendezvény, Nemény azt felelte: nem hivatalos kampányrendezvény volt szó. A helyiek kérték már korábban is, hogy Gyurcsány tartson beszédet Szombathelyen, csütörtökre kaptunk időpontot - mondta Nemény. Gyurcsány erről - a Magyar Nemzet szerint - beszédében azt mondta: a pártvezetés és a kampánycsapat utasítására utazott Szombathelyre, és ők döntöttek arról is, hogy a háttérben maradva, zárt rendezvényeken próbáljon meg mozgósítani.

Az [origo] szerette volna megismerni Gyurcsány teljes beszédét, hogy kiderüljön, milyen szövegkörnyezetben hangzottak el eredetileg a mondatok. Gyurcsány titkárságán azt közölték, hogy a beszédnek nincs meg írott változata, azt fejből mondta a kormányfő, és nekik a rögzített felvétel sincs meg. Az ügyben meg akartuk kérdezni Gyurcsányt is, titkára, Gréczi Zsolt azonban többszöri megkeresésünkre sem reagált. Az [origo]-nak nyilatkozó résztvevők azt mondták: nincs meg nekik a felvétel, és ötletük sincs, ki készítette azt.

Korábban az [origo] is beszámolt arról, hogy Gyurcsány hetente több zártkörű szocialista fórumon is részt vesz, az erről szóló cikkünket itt találja.