Veres most azt mondta, saját zsebből fizette a makaói utat

Vágólapra másolva!
A Blikk hétfői megkeresésére Veres János kormánybiztos azt mondta: saját zsebből fizette ki a makaói utazását. Az útról korábban sorra ellentmondásos nyilatkozatokat tettek az érintettek.
Vágólapra másolva!

Veres János keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos hétfőn a Blikknek azt mondta: saját zsebből fizette makaói utazását Dobolyi Alexandrával, a titkárságvezetőjével - írja a Blikk keddi száma. A napilap először múlt pénteken, egy birtokába került fotó alapján számolt be róla, hogy a két ember tavaly decemberben Makaón járt, a város Kínához visszacsatolásának tízéves évfordulójára rendezett ünnepség alatt.

Veres korábban nem beszélt arról, ki fizette a makaói utazást. Pénteki közleményében csak annyit írt, hogy a 2009 őszi budapesti tárgyalások folytatásaként tárgyalt 2009 decemberében Pekingben, a kínai kommunista párt hivatalos meghívottjaként. "Itt kaptam meghívást - több más ország képviselőjével együtt - a Makaó visszacsatolásának 10 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozatra. A nevemre szóló hivatalos meghívó tehát nem közvetlenül Makaóra, hanem Pekingbe szólt, utam pedig egyetlen fillér közpénzt sem érintett" - közölte Veres pénteken.

Az útitársa, Dobolyi Alexandra hétfőn a Tv2 Mokka című műsorában azt nyilatkozta, hogy az ő útját az európai szocialisták fizették, Veresét pedig részben az MSZP. Ezt az Európai Szocialista Párt és az MSZP is tagadta. (A makaói útról korábban mondott ellentétes nyilatkozatokról cikkeinkben, itt és itt olvashat.)

A Blikk pénteki cikke szerint első megkeresésükre az útról Veres még kitérő választ adott. Azt mondta: ha a Miniszterelnöki Hivatal hivatalos utaslistáján nem szerepel, akkor az azt jelenti, hogy nem volt külföldön. Dobolyi hétfőn a Mokkában arról beszélt, hogy a napilap szerinte pontatlanul idézte Verest. Dobolyi azt állította, hogy ott volt az irodában, mikor a Blikk hívta Verest, és a lap kérdése nem az volt, hogy járt-e Makaón Veres, hanem az, hogy közpénzen tette-e ezt. A Blikk azonban hétfőn azt írta: ők arról érdeklődtek, hogy bármilyen körülmények között megfordult-e a távol-keleti városban Veres, aki erre a kérdésre adta a kitérő választ.