Előzetes letartóztatás helyett jogerősen házi őrizetbe került a pedofíliával vádolt mohácsi rajztanár, az őrizet az elsőfokú ítélet kihirdetéséig tart. A tanár a vád szerint 15 gyereket rontott meg, a tárgyalás az ő védelmükben zárt ajtók mögött zajlik. Az első szülő még 2008 decemberében tett feljelentést a pedagógus ellen.

Házi őrizetben maradhat a szemérem elleni erőszakkal vádolt mohácsi rajztanár, miután a Baranya Megyei Bíróság ugyanis helybenhagyta a Mohácsi Városi Bíróság döntését. A pedagógus házi őrizetét, egyben előzetes letartóztatásának megszűntetését január 21-én rendelte el a városi bíróság, döntését a vádlott egészségi állapotával és az eljárás elhúzódásával indokolta.

Hajdú István, a megyei bíróság szóvivője kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a házi őrizet az elsőfokú ítélet kihirdetéséig tart, és azt jelenti, hogy a vádlottnak a lakcímén kell tartózkodnia, ottlétét a rendőrség naponta többször ellenőrzi. Az ügyészség a tanárt tizenötrendbeli szemérem elleni erőszakkal, megrontással, továbbá - a lefoglalt számítógépén talált illegális szoftverek miatt - szerzői jogok megsértésével vádolja. A per a kiskorú sértettek védelme érdekében zárt ajtók mögött folyik. Ha a bíróság bűnösnek mondja ki a rajztanárt, akár tizenöt év szabadságvesztéssel is sújthatja.

Garamvári Gábor, Mohács rendőrkapitánya korábban az MTI-nek elmondta, hogy a gyanú szerint a rajztanár tizenkét év alatti és felügyeletére bízott gyerekek sérelmére követte el tettét. Nemi vágyát kielégítve évek óta fajtalankodott a diákokkal az iskolai tanteremben, rajzszakköri foglalkozások alatt. Erre az adott alkalmat, hogy bizonyos foglalkozásokon csak egy-két gyermek vett részt. A pedagógus nem közösült a diákokkal, de hogy mit is tett pontosan, a rendőrkapitány "a sértettek kímélete okán, erkölcsi okokból" nem kívánta részletezni.

A rendőrség az ügyben egy hatéves kislány édesanyjának bejelentésére indított nyomozást 2008 decemberében. Az asszony vizelési problémákkal vitte orvoshoz gyermekét, és kiderült, a gond nem testi, hanem lelki eredetű. Az anya elbeszélgetett a kislánnyal, ennek során derült ki, mi történt vele az általános iskolában. A gyermeket igazságügyi gyermekpszichológus is megvizsgálta és úgy vélte: a kislány által elmondottak életszerűek.

A rendőrök a nyomozás során több száz embert hallgattak meg. Ahogy a nyomozással haladtak, úgy derült fény a bűncselekmény-sorozat egyre több részletére, és nőtt a sértettek köre is. A gyerekeket igazságügyi pszichológus, a bíróság által kirendelt nyomozási bíró és ügyész felügyeletével hallgatták ki. Olyan diákokról is kiderült, hogy az erőszak áldozataivá váltak, akiknek szülei az ügy kirobbanását követően még a tanár mellett demonstráltak Mohács főterén, kérve szabadon bocsátását.