Honvédségi zűrökről kérdezte a főügyészeket Sólyom

Vágólapra másolva!
A legfőbb ügyésszel és a katonai ügyészség vezetőjével is talákozott kedden Sólyom László államfő, később pedig Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel is beszélt. A Köztársasági elnöki Hivatalban nem erősítették meg, hogy a Nemzetvédelmi Egyetem rektorának múlt heti letartóztatásáról is szó volt, csak annyit mondtak, a megbeszélések kötődnek az aktuális ügyekhez, és a "honvédségi vizsgálatokról" volt szó.
Vágólapra másolva!

Hivatalában találkozott Sólyom László államfő Kovács Tamás legfőbb ügyésszel és Kovács Árpád katonai főügyésszel, később pedig Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel is beszélt. A megbeszélésen az ügyészség vezetői tájékoztatták az államfőt a honvédséggel kapcsolatos ügyek vizsgálatának állásáról. A minisztertől Sólyom a "honvédséggel kapcsolatos ügyekről" kért tájékoztatást - közölte a Köztársasági elnöki Hivatal (KeH). A közleményekből nem derül ki, pontosan miről volt szó a találkozókon.

Kumin Ferenc, a KeH főosztályvezetője az [origo] kérdésére nem mondott részleteket a találkozóról, csak annyit, hogy az nem menetrendszerű találkozó volt. Ezek általában kötődnek az aktuális ügyekhez - tette hozzá. Arról sem Kumin, sem Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője nem akart nyilatkozni, hogy a találkozón szó volt-e a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorának letartóztatásáról.

A múlt héten csütörtökön került előzetes letartóztatásba Szabó János, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora, akit befolyással üzérkedéssel gyanúsítanak. A gyanú szerint Szabó egy nemzetközi csomagszállító cég magyar leányvállalatának vezetőit kereste meg azzal, hogy egy ellenük folyó állítólagos nyomozás ügyében, kapcsolatai révén tudja segíteni őket, ha cserébe az általa ajánlott biztonsági céget alkalmazzák. (Erről bővebben itt olvashat.)

Az üggyel kapcsolatos közleményében a Honvédelmi Miniszérium hangsúlyozta, hogy a Szabó elleni nyomozás "a Honvédelmi Minisztérium és intézményei, így a nemzetvédelmi egyetem gazdálkodásával, működésével egyáltalán nincs összefüggésben".

Szintén a múlt héten vonták vissza a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivőjének, Ács Tibornak a kinevezését, aki egy, a Hír Tv által rögzített felvételen a Honvédelmi Minisztérium egyik cégét "gengszterszervezetnek" nevezte, ahol nyugdíjasokat foglalkoztatnak vissza, de hatáskör hiányában nem járhatnak el velük szemben. A Katonai Ügyészség előzetes vizsgálata szerint a szóvivő át nem gondolt magánvéleményét mondta, és mondandóját tudta nélkül rögzítette a Hír Tv. (További részleteket itt talál.)

A Honvédelmi Minisztérium a találkozót követően kiadott közleményében azt írta, "Szekeres Imre a találkozón kifejtette, az, hogy van olyan személy, akire a bűncselekmény gyanúja vetődik, nem kérdőjelezheti meg, a Magyar Honvédség, az abban becsülettel és tisztességgel szolgálók érdemeit". A közlemény szerint a miniszter közölte azt is, "elfogadhatatlannak tartja, hogy előfordulhatott olyan eset, hogy a Magyar Köztársaság egyik katonai ügyésze nagy nyilvánosság előtt minden alapot nélkülöző kijelentéssel minősített egy állami vállalatot", szerinte azonban a katonai ügyészség példamutatóan reagált az esetre.