Mégis adhatnak be injekciót az ápolók

Vágólapra másolva!
A kórházak tiltakozásának hatására az egészségügyi miniszter átmenetileg engedélyezi, hogy több ezer ápoló akkor is végezhessen bizonyos tevékenységeket, ha nem rendlekezik az uniós jogszabály által megkövetelt úgynevezett liszenszvizsgával. Székely Tamás szerint a licencvizsga szabályai még hiányoznak, emiatt kaptak felmentést az ápolók.
Vágólapra másolva!

Ha a kórházi ápolónak írásos engedélyt ad az orvos, és ezt a munkaköri leírásban is rögzítik, akkor átmenetileg változatlanul elvégezhet olyan tevékenységeket, amelyeket egy friss jogszabály alapján csak uniós licencvizsgával tehetne - jelentette be kedden Székely Tamás egészségügyi miniszter, aki hozzátette, hogy az érvényes működési engedéllyel rendelkező szakdolgozók 6 százalékát, 5444 főt érintene a változás, de elfogadta a kórházak érvét, hogy nélkülük nem biztosítható a folyamatos ellátás.

Az érvényes működési engedélyű 83 722 egészségügyi szakdolgozóból 5444 került abba a helyzetbe, hogy hiába van OKJ-vizsgája, bizonyos műveleteket nem végezhet el a továbbiakban - például infúziót, vénás injekciót nem adhat be -, amíg le nem teszi az uniós licencvizsgát, amelynek szabályai azonban jelenleg még hiányoznak. Helyettük csak orvosok csinálhatnák ezeket a rutin beavatkozásokat.

Székely Tamás egészségügyi miniszter kedden sajtótájékoztatón közölte: azt változatlanul fontosnak tartja, hogy mindenki a képzettségének megfelelő munkát végezze, de elfogadta a kórházak azon véleményét, hogy az ötezer szakdolgozó nélkül nem képesek biztosítani a folyamatos ellátást.

Ezért átmeneti könnyítésként lehetőség lesz arra, hogy az orvos írásos engedélyt adjon a problémás műveletek elvégzésére, és ezt az ápoló munkaköri leírásában is rögzíteni kell - mondta Székely Tamás. "A felmentés a majdani licencvizsga megszerzéséig szól, a vizsgafeltételek megjelenése után azonban új engedély már nem adható ki" - tette hozzá.

Székely Tamás hangsúlyozta, hogy azért csak 5400 dolgozót érint a probléma, mert a többi szakalkalmazottra - például szakápolókra és diplomás ápolókra, szülésznőkre, mentőtisztekre és -ápolókra, védőnőkre -, összesen 72-féle magasabb végzettséget szerzett egészségügyisre nem vonatkozik a rendelet.