Vágólapra másolva!
Bár a statisztikai hibahatár nagy, a Forsense februári felmérésében először érte el a parlamenti küszöböt jelentő 5 százalékot az LMP támogatottsága. A közvélemény-kutatás szerint a választók 56 százaléka tudja, hogy kire fog szavazni, 3 százalékuk viszont csak a fülkében hoz majd döntést. A politikai tér hárompólusúvá vált a felmérés szerint: a baloldali pártok - köztük immár az MDF is - és a Fidesz-KDNP mellett a Jobbik a harmadik pólus.
Vágólapra másolva!

Először érte el a parlamenti küszöböt jelentő 5 százalékos támogatottságot a Lehet Más a Politika (LMP) támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók közt (a teljes népesség körében 3 százalékon állnak, a kutatás hibahatára viszont plusz-mínusz 3,1 százalék). A Forsense február elején készült közvélemény-kutatása szerint továbbra is nagy fölénnyel vezet a Fidesz: az összes megkérdezett 31, a részvételüket biztosra ígérő pártválasztók 59 százaléka támogatja a legnagyobb ellenzéki pártot.

Az MSZP-t az összes válaszoló 11 százaléka, a biztos szavazó pártválasztók 18 százaléka támogatja. A harmadik helyen áll a Jobbik, a teljes népesség körében 8, a biztos szavazó pártválasztók közt 14 százalékos támogatottságával. Az MDF támogatottsága mindkét körben 2 százalékos, ami kétszázalékos csökkenést jelent januárhoz képest. Az SZDSZ helyzete reménytelen, a Forsense felmérése szerint támogatottsága már nem is mérhető.

Februárban a kutatás szerint kismértékben emelkedett, jelenleg 56 százalék azok aránya, akik már eldöntötték, hogy melyik pártra szavaznak majd áprilisban. Ennél néhány százalékkal kevesebben, az összes válaszadó fele mondta azt: tudja, melyik pártra szavaz majd és biztosan el is megy szavazni április 11-én. Jelentős azok aránya, akik a választások napján (3 százalék) vagy a választások előtt 1-2 héttel (5 százalék) döntik el, hogy kire adják a voksukat, de biztos részvételt ígérnek. A válaszadók csak 6 százaléka mondta azt, hogy semmiképpen nem megy el szavazni.

Három pólus

A Forsense által megkérdezett ezer embernek egy ötfokú skála segítségével azt is értékelnie kellett, hogy mennyire érzi magához közel vagy távol az egyes pártokat. Az eredmények segítségével modellezni lehet a pártok egymáshoz viszonyított pozícióját. Az így kialakult ábrán jól kirajzolódik a magyar pártrendszer hagyományos kormánypárti-ellenzéki dimenziója, amelyben az MDF is a kormánypárti térfélen található. Új fejlemény, hogy az MSZP-Fidesz végpontok között létrejött egy harmadik pólus is, a Jobbiké.

A legtöbben (38 százalék) Orbán Viktort, a Fidesz elnökét említik első helyen arra a kérdésre, hogy kit tartanának a megkérdezettek a legalkalmasabbnak a kormányfői posztra. A második leggyakrabban említett személy Bokros Lajos (16 százalék), míg az MSZP jelöltjét, Mesterházy Attilát 8 százalék nevezte meg, aki nem sokkal előzi meg Vona Gábort (5 százalék). A megkérdezettek több mint negyede nem tud választani a négy személy közül.

A Forsense felméréséhez hasonló arányokat, de kisebb Fidesz-előnyt mért február második hetében a Nézőpont Intézet is. Az ő kutatásuk szerint az aktív szavazók 43 százaléka szavazna a Fideszre, az MSZP-re 12, a Jobbikra 9 százalék. A Szonda Ipsos korábban jóval nagyobb, 63 százalékos támogatást mért a Fidesznek, de a nyugdíjakról folytatott vita miatt ez február elejére 58 százalékra csökkent.