Napidíjat húztak a korrupt rendőrök a gyanú szerint

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek négy rendőrt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy pénzért cserébe eltekintettek attól, hogy feljelentsenek több építési-szállítási céget, amelyeknek teherautói szabálysértően közlekedtek. A rendőrök napi rendszerességgel vettek át 10-15 ezer forintot az ügyészség szerint.
Vágólapra másolva!

Négy rendőrt vett őrizetbe vesztegetés gyanúja miatt a Budapesti Nyomozó Ügyészség. Azzal gyanúsítják őket, hogy napi rendszerességgel fogadtak el építési-szállítási cégektől 10-15 ezer forintot, hogy ne intézkedjenek velük szemben - közölte a Fővárosi Főügyészség kedden.

A gyanúsítottakat hétfőn vették őrizetbe, a kihallgatásukat is aznap tartották. A négy gyanúsított közül kettő a XIII. kerületi rendőrkapitányságon szolgálatot teljesítő hivatásos rendőr, további kettő pedig volt hivatásos rendőr. A Budapesti Nyomozó Ügyészség "hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel", és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja őket.

Az ügyészség szerint a gyanúsítottak 2008-ban kapcsolatot alakítottak ki különböző építési-szállítási cégekkel, amelyet jogtalan anyagi előny szerzésére használtak fel. A cégek képviselői minden alkalommal 10-15 ezer forintot fizettek a gyanúsítottaknak azért, hogy a tevékenységük során előforduló - előzetesen jelzett - szabálysértések (például közterület-használati vagy behajtási engedély hiánya; túlsúlyos vagy túlméretes tehergépkocsi; lejárt műszaki engedély) miatt egyáltalán ne intézkedjenek velük szemben a rendőrök.

Más esetekben a gyanúsítottak a jogszerű intézkedés során, ugyancsak 10-15 ezer forintért, eltekintettek a feljelentés megtételétől, de olyan eset is előfordult, hogy más, jogszerűen intézkedő kollégát vettek rá arra - a jogtalan előnyt felajánlva -, hogy ne tegyen feljelentést. A bűncselekmények szinte Budapest egészére - így a II., az V., a VII., a XI., a XII., a XIII., a XIV., a XVIII. és a XX. kerületre - kiterjedtek. A Budapesti Nyomozó Ügyészség a négy gyanúsítottat őrizetbe vette, és indítványozza előzetes letartóztatásuk elrendelését.