Visszaszólt az MSZP egy állítólagos papi körlevélre

Vágólapra másolva!
Az MSZP szóvivője szerint a rákoscsabai főplébánia a szocialista pártot bíráló körlevelet tett közzé. Nyakó azt mondta, az MSZP nem ellenzi, hogy az egyházak véleményt formáljanak közéleti kérdésekben.
Vágólapra másolva!

Tiltakozik az MSZP a rákoscsabai főplébánia heti miseintenciója miatt, mert az a párt szerint egyrészt a szocialistákra vonatkozó állításaiban "minden határon túlmegy durvaságban", másrészt nyílt politizálásra hív fel a templom falai között - közölte Nyakó István, az MSZP szóvivője.

Nyakó szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: a heti miseintenció ajánlásában szereplő szöveg hemzseg a durva és személyeskedő jelzőktől, megalázó kifejezéseket használ a volt és a jelenlegi miniszterelnökre vonatkozóan. Példaként említette, hogy a kormányfőt "Liba-jnai Gordonnak", elődjét pedig "Gyurcsány KISZ-führernek" nevezik a körlevélben.

Nyakó szerint a körlevélben, a félreérhetetlen MSZP-ellenes gondolatok után, az olvasható: "a pun háborúk idején a híres író és államférfi, Cato minden felszólalását azzal fejezte be, hogy Karthágót el kell pusztítani, és itt vajon kiket és miket?".

Nyakó István leszögezte, a vallás olyan ügy, amelyben semmi keresnivalója a pártpolitikának és a kampányoknak. Mint mondta, az MSZP nem ellenzi, hogy az egyházak véleményt formáljanak közügyekben, de nem lehet szerepük pártpolitikai csatákban.

"Nem hallottam a dologról, és nem is én vagyok a fegyelmi elöljárója a rákoscsabai főplébániának" - nyilatkozta az [origo] megkeresésére Urbán Gábor, a Rákosi Espereskerület esperese, akinek állítása szerint csak összekötő szerepe van az irányítása alá tartozó tíz plébániával, köztük a rákoscsabaival.

Az [origo] keresi a rákoscsabai főplébániát, de egyelőre nem vették fel a telefont.