Vágólapra másolva!
A jövő héten, a váltás tagjaival együtt érkeznek haza a február elején afganisztánban megsérült magyar katonák. A magyar járőr autóira gránátvetővel lőttek, miközben visszafelé tartottak a táborukba. A sérült katonákat a német katonai kórházban látták el, de már a táborban vannak. Itthon nem lesz szükség komolyabb ellátásra, legfeljebb plasztikai sebészeti beavatkozásra.
Vágólapra másolva!

Körülbelül egy hét múlva a tartományi újjáépítési csoport (PRT) hetedik váltásával együtt érkezik haza Afganisztánból a február 7-i támadásban megsérült két magyar katona - - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM). A két katona a HM szerint már elhagyta a német katonai kórházat, átszállították őket a magyar PRT Puli Kumriban található táborába.

A katonák a közlemény szerint jól vannak, de szolgálatba még nem álltak. Hazaérkezésük után komolyabb gyógykezelésre várhatóan nem lesz szükségük, de az valószínű, hogy kisebb korrekciós műtétre, a repeszek okozta hegek plasztikai korrekciójára viszont igen - közölte a HM.

Február 7-én vasárnap gránátvetővel támadtak meg egy magyar katonai konvojt az Észak-Afganisztánban lévő Baglán tartományban. A támadásban két katona megsérült, az egyik súlyosan, a másik könnyebben. A sérülteket helikopterrel azonnal a közelben lévő kunduzi kórházba szállították. A súlyosan sérült századost, a szakasz parancsnokát egy érsebész megműtötte, a műtét sikeres volt, komplikáció nem lépett fel.

A katonák a Baglánban lévő Puli Kumritól, a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) központjától mintegy 80 kilométerre tartottak ellenőrzést egy város környékén, és a visszafelé tartó úton, lesállásból lőttek rá a négy páncélozott autóból (Humvee) álló konvojra. A lövedék a második autó jobb oldali ablakát találta el, így az első ülésen utazó szakaszparancsnok és a sofőr sérült meg. A második lövedék már két autó között repült el.