MN: 190 millióra rúgtak a Political Capital NBH-s megbízásai

Vágólapra másolva!
Összesen mintegy 190 millió forintot tettek ki a Nemzetbiztonsági Hivatal megrendelései, amelyekkel a Political Capital tanácsadó céget és a köré szerveződött cégcsoportot bízta meg - értesült a Magyar Nemzet. A lap szerint a szerződésekből több teljesítési igazolás hiányzik: az ügyről készült jelentést hétfőn zárt ülésen fogadta el egy parlamenti eseti bizottság.
Vágólapra másolva!

Nagyjából 190 millió forintot kapott a Nemzetbiztonsági Hivataltól (NBH) a Political Capital (PC) politikai elemző cég és a köré szerveződött cégcsoport különböző megbízásokra - írja szerdai számában saját értesüléseire hivatkozva a Magyar Nemzet. A PC többek között a magyarországi szélsőjobb internetes megjelenéséről készített elemzéseket az NBH-nak tavaly.

A PC és az NBH szerződéseit a parlamentben eseti bizottság vizsgálta, amely hétfőn zárt ülésen tárgyalta a vizsgálatról szóló jelentést. A lap szerint a bizottság a jelentést elfogadta, és abból többek között az derül ki, hogy a Political Capital-nak kiszervezett feladatokat az NBH is el tudta volna végezni.

A nemzetbiztonsági bizottság egyik névtelenül nyilatkozó tagja hétfőn az [origo]-nak azt mondta, az NBH ezügyben készített beszámolójából nem volt egyértelmű, hogy szükség volt-e a PC megbízására. Forrásunk szerint volt olyan NBH-s vélemény, amely szerint a hivatal maga is el tudta volna végezni a munkát, de olyan is, amely szerint a szolgálatnak nem volt kapacitása erre.

A Magyar Nemzet meg nem nevezett forrásból úgy tudja, hogy a jelentés szerint a PC szerződéseinek egy részénél hiányoznak a teljesítési igazolások, így nem tudni, miért fizetett az NBH a cégcsoportnak. Az [origo]-nak nyilatkozó bizottsági tag szerint egyébként az NBH és a PC közti szerződéseket már felmondták, a megbízási szerződések már nincsenek életben.

A Political Capital közleményben reagált a Magyar Nemzet cikkére. Azt írták, a lap cikke az NBH-s szerződések ügyében "menetrendszerűen érkező valótlanságok " egy újabb fordulója, ami aktuálpolitikai érdekeket szolgál. Az pedig, hogy a Magyar Nemzet a nemzetbiztonsági bizottság államtitoknak minősített anyagából idéz, már önmagában is bűncselekmény.

"A Political Capital töredelmesen beismeri, hogy a magyarországi szélsőséges politikai csoportokról szóló elemzéseit az alapján készíti, hogy elemzői használják a világhálót" - reagál a PC a közleményben a Magyar Nemzet állítására, hogy "tanulmányainak egy része interneten elérhető adatokon alapul". A cég szerint munkatársaik az elmúlt években 33 ezer oldalnyi elemzést készítettek, amelyeknek nyilvánosságra hozatalát az NBH tiltotta meg.