Dugós bejegyzése miatt piszkálja az MSZP Orbánt

Vágólapra másolva!
Demagógnak nevezte az MSZP Orbán Viktort, amiért a Fidesz elnöke Facebook-oldalán a budapesti csúcstalálkozó miatt kialakult dugókról írt. Orbán szerint néhány delegáció miatt nem lenne szabad megbénítani a fővárost. Az MSZP közölte: Orbán hallgatott, amikor radikális hídfoglalók bénítottak meg a várost. Közben a szintén fideszes Rogán Antal V. kerületi polgármester is támadta a biztonsági intézkedéseket, amelyek szerinte olyanok, mint amikor egy szovjet pártfőtitkár jött Budapestre.
Vágólapra másolva!

Álszentnek és demagógnak nevezte Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének szerdai Facebook-bejegyzését Nyakó István, az MSZP szóvivője.

Orbán a nemzetközi csúcstalálkozó miatt kialakult fővárosi közlekedési dugóról azt írta: "Blokád alatt Budapest. 1 óra 30 perces új csúcsot futottam a Cinege utcától a Parlamentig. Pedig kívülről súroltam a KRESZ határait. Azért mindennek van határa. Néhány delegáció érkezése miatt nem szabad megbénítani egy kétmilliós várost. Abcúg!"

Az MSZP szóvivője közleményében erre reagálva azt írta: nem néhány delegáció miatt vannak a forgalomkorlátozások Budapesten, hanem azért, mert Európa egyik legrangosabb diplomáciai eseményét tartják a magyar fővárosban.

Nyakó szerint Orbán is volt már miniszterelnök, így tudhatja, hogy az ilyen diplomáciai események Európa- és világszerte hasonló kényelmetlenségekkel járnak. "Orbán Viktornak egyetlen szava sem volt akkor, amikor a szélsőjobbos hídfoglalók valóban egy egész várost bénítottak meg" - írta a szóvivő.

"Mint egy szovjet pártfőtitkár látogatása"

Kritizálta a fővárosi közlekedési problémákat az V. kerület fideszes polgármestere, Rogán Antal is. "Megítélésem szerint néhány kormány- és államfő érkezése nem kell, hogy együtt járjon olyan mértékű biztonsági intézkedéssekkel és lezárásokkal, mint harminc éve a szovjet pártfőtitkár magyarországi látogatása" - írta Rogán, aki szerint más városok példái bizonyítják, hogy a közlekedést lehetne ennél rugalmasabban is biztosítani Budapesten, ha delegációk vonulnak át.

Rogán ezen kívül hiányolta, hogy nem vonták be "a Belváros vezetését" a biztonsági intézkedések előkészítésébe. Rogán attól tart, hogy 2011-ben, amikor Magyarország veszi át az Európai Unió soros elnöki tisztjét, folyamatosan meg fog bénulni Budapest a rengeteg delegáció miatt. "Úgy tűnik, a kormány felelős döntéshozóinál a régi beidegződések és logikák működnek, sürgősen szükség van egy, ilyen esetekben használható biztonsági minimum megfogalmazására" - zárta levelét a kerületi polgámester.

Szerdán a visegrádi négyek - Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország - kormányfői Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia és Hercegovina, valamint Románia és Bulgária képviselőivel tanácskoznak a lehetséges alternatív energiaforrásokról. Csütörtökön és pénteken pedig a 14 Duna menti ország kormányfői és külügyminiszterei gyűlnek össze, hogy egyeztessenek a Duna-stratégia kidolgozásáról.

A csúcstalálkozó miatti forgalmi korlátozásokról itt olvashat.