Szexuális zaklatás gyanúja miatt vizsgálódnak a fővárosi tűzoltóságnál

Vágólapra másolva!
Belső vizsgálatot rendelt el a fővárosi tűzoltóparancsnok egy állományon belüli eset tisztázására. A belső szóbeszéd szerint szolgálaton kívüli tűzoltók szexuálisan zaklatták egyik társukat. Az ügyben érintett három tűzoltó szolgálati viszonyát felfüggesztették.
Vágólapra másolva!

Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) kommunikációs osztályvezetője szombaton elmondta: szolgálaton kívüli tűzoltók egy szervezett, autóbuszos kiránduláson "pálinkakóstoló túrán" vettek részt két héttel ezelőtt vidéken. A gyanú szerint hazafelé a tűzoltóság autóbuszának egyik ülésén az egyik tűzoltó szexuálisan molesztálta és megalázta társát, miközben a többiek azt végignézték.

Bende Péter vezérőrnagy, az FTP parancsnoka e hét szerdán szerzett tudomást az esetről, és azonnali belső vizsgálatot rendelt el. A vizsgálat elrendelésével egy időben három vonulós tűzoltó szolgálati viszonyát azonnal felfüggesztette, három másik tűzoltó tisztet pedig írásos jelentésre utasított - mondta az ezredes, hozzátéve, azt a tűzoltót, akit állítólag molesztálták, ideiglenesen egy másik tűzőrségre helyezték át.

Dobson Tibor szerint a tisztek írásos, részletes jelentésének hétfő délig kell megérkeznie a fővárosi tűzoltóparancsnokhoz, és annak ismeretében Bende Péter még aznap fegyelmi vizsgálatot és méltatlansági eljárást rendelhet el. Amennyiben a vizsgálat során bűncselekmény gyanúja merül fel, büntetőfeljelentést tesz.

A főosztályvezető azt mondta, hogy a tűzoltók szexuális orientációja magánügy, de egy tűzoltó szolgálaton kívül sem viselkedhet hivatásához méltatlanul. Ezért ha bebizonyosodik, hogy erőszak történt, a büntetőeljárás megindításával egy időben megszűntetik az érintett tűzoltók szolgálati viszonyát.

A 140 éves fővárosi tűzoltóság történetében még soha nem fordult elő hasonló eset, ezért Bende szerint presztízskérdés, hogy a teljes tűzoltó állomány becsületét csorbítható esetet minél előbb tisztázzák.