Árvíz és belvíz miatt is van harmadfokú készültség az országban

Vágólapra másolva!
Az eső és az olvadás miatt egyre nagyobb területet borít belvíz a Duna-Tisza közében és a Tiszántúlon, szinte az egész Alföldön készültséget kellett elrendelni. Újra árad néhány folyó is, jelenleg 800 kilométeren van riasztás, a Zagyván pedig harmadfokú készültséget rendeltek el.
Vágólapra másolva!

Több folyón újabb áradások indultak meg a hétvégi esőzések miatt Észak- és Kelet-Magyarországon, miközben egyre nagyobb területen jelent veszélyt a belvíz. A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság (VKKI) adatai szerint szinte az egész Alföldön érvényben van valamilyen belvízvédelmi készültség, és harmadfokú árvízvédelmi riasztást is el kellett rendelni a Zagyván.

Az ország folyóin a kora délutáni adatok szerint mintegy 100 kilométeres szakaszon volt harmadfokú készültség, 98 kilométeren másodfokú, 605 kilométeren pedig elsőfokú riasztás volt érvényben. A készültség délután fél négykor összesen 802 kilométernyi gátszakaszt érintett.

Áradó folyók

Ipoly
A Duna magyarországi mellékfolyói közül kora délután a VKKI adatai szerint egyedül az Ipolyon volt első fokú készültség. A folyón azután indult meg újabb áradás, hogy a szlovákiai mellékfolyókon leért az ott korábban hullott csapadék. Az Ipoly Ipolytölgyesnél és Balassagyarmatnál jelenleg is árad, Ipolytarnóc és Nógrádszakál között pedig lassú apadás a jellemző.

Zagyva
A Zagyván szombat éjszaka Pásztónál, majd Apcnál tetőzött, Hatvan-alsónál és Szentlőrinckátánál jelenleg is árad. A Zagyva felső folyásánál már másodfokú készültség van, Jászberénytől lefelé pedig délután harmadfokúra emelték a készültséget, mert itt torkollik a folyóba a Tarna, amelyen szombat óta szintén elsőfokú készültség van a magas vízállás miatt.

Bodrog
A Tisza északi mellékfolyói közül jelenleg csupán kettőn, a Bodrogon és a Krasznán van első fokú készültség. A Bodrogon szombat reggel óta nem változott a készültség.

Kraszna
A Krasznán mintegy 2,5 kilométer hosszban gyenge altalajszivárgásokat észlelnek a gátőrök, eddig azonban különösebb beavatkozásokra nem volt szükség az árvízi jelenségeknél, első fokú készültség van érvényben. A készenlét keretében a Kraszna legkritikusabb szakaszain a vízügyi dolgozók eltávolították a mederbe dőlt fákat, amelyek egyrészt vízfolyási akadályt képeztek, másrészt idővel a meder veszélyes alakváltozásait is okozhatták volna.

Hortobágy-Berettyó
A Körös mellékfolyói közül a Hortobágy-Berettyó felső folyásán van a legmagasabb, másodfokú készültség a VKKI kora délutáni adatai szerint. A folyó még mindig árad - közölte a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) vasárnap, a borzi vízmércén vasárnap 341 centiméteres vízállást mértek, ami mindössze 9 centiméterrel marad el a harmadfoktól.

Berettyó
A Berettyó folyó Szeghalomnál lassan tovább apad, ott elsőfokú a készültség, miután egy nap alatt 10 centimétert apadt a folyó. Sok helyen nagymennyiségű uszadék nehezíti a védekezést

Körös
Szombaton átlagosan 10 milliméter eső esett a Körös-Vidék vízgyűjtőin, de a régióban található vízfolyásoknál inkább apadás a jellemző. A Sebes-Körösön továbbra is I. fokú készültség van érvényben, és első fokú készültséget vezettek be a Fekete-Körösön, valamint a Körösön is a Sebes-körös torkolata feletti szakaszon.

Tisza
A Tiszán kora délután egyedül a Kisköre alatti 48 kilométeres szakaszon volt első fokú készültség, a folyó többi részén erre egyelőre nincs szükség.

Duna
Sem a Dunán, sem a Magyarországi mellékfolyóin (az Ipolyt kivéve) nincs készültség.

Növekvő belvíz

Tovább nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága Kelet-Magyarországon: A VKKI adatai szerint a legsúlyosabb helyzet a Közép-Tisza mentén, Kisújszállásnál és Mezőtúrnál alakult ki. Itt harmadfokú belvízvédelmi készültség van, akár csak valamivel délebbre, a Tiszazugban és Békés megye középső részén. Szintén harmadfokú védekezésre van szükség a Tisza felső szakaszán, Tiszadobnál.

Forrás: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság
Belvízhelyzet vasárnap délután 4-kor. A legfrissebb térképhez kattinson a képre!

A VKKI térképe alapján a Nyírség kivételével gyakorlatilag az egész Alföldön első- vagy másodfokú készültség van. A Független Hírügynökség szerint a Felső-Tisza vidékén 12 ezer hektáron van belvíz, a Közép-Duna vidékén pedig 2650 hektár van belvíz alatt.

Több vízügyi igazgatóság jelezte, hogy a belvíz elleni védekezésben komoly gondot okoz az uszadék, amely eltömíti a szivattyúkat és zsilipeket. A Tisza és a Duna mentén is kézzel és gépekkel tisztítják szivattyútelepeket az összetorlódott uszadéktól.