Sólyom viperák visszatelepítésével fejezte be országjárását

Vágólapra másolva!
Rákosi viperát telepített vissza a természetbe Sólyom László köztársasági elnök a Kiskunságban. Az államfő ezzel a látogatással zárta két éve kezdődött országjáró sorozatát.
Vágólapra másolva!

Sólyom László köztársasági elnök vasárnap délután két rákosi viperát telepített vissza természetes élőhelyére a Kiskunsági Nemzeti Park területén található Látóhegyen. Az államfő vasárnap érkezett a Kiskunsági Nemzeti Parkba; ezzel a túrával zárja a 2007 januárjában kezdett országjáró sorozatát.

A rákosi viperákat a kilencvenes évek elején a közvetlen kipusztulás fenyegette. Magyarországon csak 11 kisebb állománya maradt fenn, Ausztriából kipusztult, Erdélyben egyetlen kis populációja ismert. A program kezdetén tíz példány befogására kaptak engedélyt, ma már több mint ötszáz egyedet nevelnek a szabadtéri terráriumokban.

A következő két hétben a Látóhegyen kihelyezett 30-40 darab telelőüregekbe telepítik vissza a viperatelepen mesterséges körülmények között tenyésztett egyedeket - mondta Péchy Tamás, a Rákosivipera-védelmi és Bemutató Központ vezetője. A telelőüregek - melyek különleges kerámiából készülnek - célja, hogy a kígyó ott vészelje át a hideg időt.

Sólyom László először Bugacpusztára látogatott, ahol megnézte a több mint ötszáz példányból álló magyar szürke marha gulyát.