Hanyag kezelés miatt amputálták egy beteg lábát

Vágólapra másolva!
Elhanyagolt seb és nem kezelt cukorbetegség miatt kellett amputálni egy idős férfi lábát a szigetvári kórházban. A bíróság első fokon megállapította a kórház felelősségét, de a beteg ezt már nem érte meg. Ügyvédje szerint az amputáció miatt elvesztette az életkedvét, és ez vezetett a halálához. A férfi lánya a helyi lapnak azt mondta, a kórház orvosa még meg is sértődött, amikor ő megmérte apja vércukorszintjét.
Vágólapra másolva!

Gondatlan kórházi kezelés miatt veszítette el a lábát egy nyugdíjas férfi - állapította meg elsőfokú ítéletében a Baranya Megyei Bíróság. Az ítéletről beszámoló Dunántúli Napló című újság internetes kiadása szerint a bíróság kimondta: a szigetvári kórházat felelősség terheli azért, amiért nem kellő gondossággal kezelték az idős férfit, aki az ítélethirdetés előtt elhunyt. A kártérítés mértékét a bíróság később állapítja meg.

A nyugdíjas, de emellett is hentesként dolgozó férfi még 2007 elején agyi infarktussal került a siófoki kórházba, ahonnan a pécsi neurológiai klinikára szállították, majd rehabilitációs kezelésre a szigetvári kórházba utalták. Szigetváron a felvételi lapjára feljegyezték, hogy bal bokáján egy korábbi eredetű, felfekvéses bőrelhalás látható. Ez azért lett volna fontos, mert a férfi cukorbeteg volt, akinek sebei fokozott odafigyelést igényelnek, az ítélet szerint azonban a kórházban sem a sérülésére, sem a cukorbetegségére nem fordítottak figyelmet.

A férfi lábával egy hétig senki sem foglalkozott, és a szükségesnél négy nappal később vitték a sebészetre, hogy az elhalt részeket kivágják. Ezután egy vályúszerű eszközben rögzítették a lábát. A rögzítés miatt újra kialakult a felfekvéses bőrelhalás. Kiderült az is, hogy a férfi cukorbetegségét egyáltalán nem kezelik. A beteg lánya a lapnak azt mondta, hogy amikor megmérte apja cukorszintjét - a műszer nagyon magas szintet mutatott -, a kórház orvosnője ezt bizalmatlanságnak vette, és megsértődött.

Az ítéletről beszámoló lap szerint az orvos olyan jónak látta a beteg állapotát, hogy hazabocsátotta. A seb átkötözésénél derült csak ki, hogy bokáján egy tenyérnyi seb van, a sarka pedig elüszkösödött. Emiatt lábszárközéptől kellett levágni a lábát. Miután a férfit családja hazavitte, megmutatták a lábát a helyi orvosnak, aki megállapította, hogy további csonkolás szükséges. A pécsi sebészeti klinikán végül combközéptől amputálták a beteg lábát. A korábban aktív férfi az ügyvédje szerint elvesztette életkedvét, depressziós lett, ami végül a halálához vezetett.