Orbán szerint a világ nem működhet úgy, mint egy kaszinó

Vágólapra másolva!
Magyarországnak le kell számolnia a spekulációra épülő politikával és gazdasággal - mondta Orbán Viktor hétfő este egy budapesti ünnepségen. A Fidesz elnöke szerint Európa legfontosabb célja, minél többen legyünk és minél többen dolgozzanak.
Vágólapra másolva!

A Hanns Seidel Alapítvány budapesti képviseletének 20 éves fennállása alkalmából rendezett fővárosi ünnepségen a beszédet mondó Orbán Viktor szerint Európának és az Európai Uniónak a válságból való kilábaláshoz mindenképpen szüksége van egy erős közép-európai térségre és benne egy erős Magyarországra.

Orbán Viktor hétfőn beszélt arról is, hogy Európa legfontosabb célja jelenleg, hogy "minél többen legyünk és minél többen dolgozzanak", de erre nem megoldás a bevándorlás, hanem új család- és szociális politikára, valamint megújuló piacgazdaságra van szükség.

A Fidesz elnöke hangsúlyozta: az egész világ és benne Európa, illetve Magyarország is rájött arra, hogy a spekulatív piacgazdaság csak magának hoz hasznot és eközben semmilyen értéket nem termel. Orbán szerint "a világ nem működhet úgy mint egy kaszinó" és csak egy megújuló szociális piacgazdaság lehet a megoldás.

Orbán hozzátette: a megerősödő Közép-Európa kelet és nyugat kapcsolatrendszerének meghatározó ereje kell, hogy legyen, különben perifériára kerül és "a senki földje lesz." A pártelnök kiemelte: ehhez a választások után Magyarországon is le kell számolni a spekulációval és vissza kell szerezni az ország nemzetközi tekintélyét, miközben határozottan érvényesíteni kell a magyar érdekeket és "érteni kell a kor szavát."

A Fidesz elnöke kiemelte azt is, hogy nehéz választási küzdelemre készül. Mint fogalmazott, "először ejtsük el a medvét, és utána kezdjünk tárgyalni a szűccsel". Egy másik történetre utalva a pártelnök azt mondta: az előre beharangozott Fidesz-sikerrel kapcsolatban időnként azt érzi, úgy járhatnak, mint a holló, akinek a csőréből mégiscsak kiügyeskedte valahogy a sajtot a róka.

"Sok minden voltam már, voltam már diadalmas miniszterelnök, és voltam bukott miniszterelnök is, ahogy a magyarok mondják, éppen csak akasztott ember nem voltam még" - jegyezte meg kormányfő-jelöltségével kapcsolatban, derültséget keltve ezzel a közönség soraiban.

A rendezvényen - amelyen mások mellett részt vett Mádl Ferenc volt államfő is - a Fidesz elnöke előtt Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnök is méltatta az alapítvány munkáját. Beszédében kiemelte Orbán Viktort, aki - mint fogalmazott - nagy népszerűségnek örvend egész Európában. Orbán Viktor hangjának jelentősége van Európában - mondta.