Jobbikos a Budaházy-ügy új gyanúsítottja

Vágólapra másolva!
A Jobbik politikusa az a férfi, akit az ügyészség a Budaházy György és társai ügyében zajló nyomozás legújabb gyanúsítottjaként nevezett meg. A férfit azzal gyanúsítják, hogy engedély nélkül 50 darab 9 mm-es töltényt szerzett be és adott át a Budaházy által vezetett csoport egyik tagjának. A férfi kijelentette, hogy nincs köze a csoporthoz, a Jobbik egyelőre nem lép az ügyben, az esetleges bizonyítékokat várja.
Vágólapra másolva!

Hétfőn újabb személyt hallgatott ki gyanúsítottként a főügyészség a Budaházy György és társai ügyében - áll a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében. Rihó Krisztián megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a Budaházy György vezette bűnszervezet egyik - gyanúsítottként már korábban eljárás alá vont - tagjának 2009. március 30-i kérésére engedély nélkül 50 darab 9 mm-es töltényt szerzett be. Ezeket 2009. április 7-én továbbadta a megrendelőnek - olvasható a közleményben.

Rihó Krisztián a Jobbik bicskei elnöke - mondta az [origo]-nak Árgyelán János, a Jobbik Fejér megyei elnöke. Rihó a Fejér megyei elnöknek azt mondta, hogy nincs köze a Magyarok Nyilai néven ismert mozgalomhoz - áll Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatójának közleményében. A Jobbik várja az esetleges bizonyítékokat a gyanúsítással kapcsolatban, szerintük ugyanis eddig többször előfordult, hogy a hatóságok indokolatlanul kevertek bele embereket ebbe az ügybe.

"Rihó Krisztián is értetlenül áll a történtek előtt. Pont azért vett részt a bicskei Jobbik megalapításában, mert hisz abban, hogy az alkotmányos kereteken belül, a demokratikus normák betartásával is lehet radikálisan változtatni hazánk sanyarú helyzetén" - olvasható a Jobbik közleményében.

Egyelőre nem lép Rihó ügyében a Jobbik

Az ügy pontosabb ismerete nélkül igazságtalan lenne bármilyen irányba lépni Rihó Krisztián ügyében - mondta az [origo]-nak Szabó Gábor. Ha bármely Jobbik-tag erkölcsi normákba ütköző dolgot tesz vagy bűncselekményt követ el, a párt etikai bizottsága vizsgálja ki az ügyet, és az után dönt az illető további sorsáról - mondta, hozzátéve, hogy Rihó ügyében most az információgyűjtés zajlik.

Az ügyészség rendszerint nem szokta közölni a gyanúsítottak teljes nevét, kivéve akkor, ha közszereplőről van szó. A főügyész az MTI kérdésére most is azzal indokolta a név teljes kiírását, hogy a gyanúsított közszereplő.

Az ügyészség szerint a Rihó által beszerzett és továbbadott töltényeket a nyomozók Százhalombattán a férfinál végzett házkutatásban áprilisban lefoglalták. A lőszerek megszerzéséhez és tartásukhoz hatósági engedély szükséges, amellyel Rihó nem rendelkezett.

"Rihó cselekménye lőszerrel visszaélés bűntette elkövetésének a megállapítására alkalmas" - áll a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében. Rihó a kihallgatása során panaszt tett a gyanúsítással szemben, majd megtagadta a vallomástételt.

Eddig 17 gyanúsított van a Budaházy-ügyben

A büntetőügynek jelenleg 17 gyanúsítottja van, akik közül - Budaházy Györggyel együtt - 11 ember van előzetes letartóztatásban.
Az ügyészség azzal gyanúsítja Budaházyt, hogy 2007 elején Hunnia Mozgalom nevű csoportot hozott létre azzal a céllal, hogy az országgyűlési képviselők elleni támadásokkal befolyásolják a parlamenti döntéseket.

A gyanú szerint a csoport Budaházy utasítására 2007 decemberében Molotov-koktélos támadásokat hajtott végre Hiller István oktatási miniszter és Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetőjének háza ellen. A csoportot gyanúsítják a Szilvásy György korábbi titkosszolgálati miniszter háza elleni támadással is.

Az ügyészség szerint Budaházy utasítására dobtak Molotov-koktélt a Hollán Ernő utcában található jegyirodára 2008. áprilisban. Valamint a gyanú szerint az ő utasítására verték meg Csintalan Sándort, a Hír Tv műsorvezetőjét 2007 decemberében. A Központi Nyomozó Főügyészség Budaházyt terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel, emberölés előkészítésével, aljas indokból elkövetett súlyos testi sértéssel gyanúsítja.