"Eleget beszéltem" - Pálffy István képviselőjelöltségéről

Vágólapra másolva!
A KDNP jelöltjeként indul az áprilisi választásokon Pálffy István, az MTV riportere. Pálffy az [origo]-nak azt mondta, nem házaltak nála, egyszerűen olyan emberek között mozog, akikkel mindig egyetértett. Kipróbálná magát a törvényhozásban is, bár az csak márciusban derül ki, hogy bejutásra esélyes helyet kap-e a választási listán. Harminc helyszínen már biztos fog kampányolni, és szeretne olimpiát 2028-ban.
Vágólapra másolva!

A Blikk azt írta kedden, hogy ön a KDNP képviselőjelöltjeként indul a parlamenti választásokon. Hivatalosan mikor jelentik be, és hányadik helyen szerepel majd a párt listáján?

- A KDNP a lap információját közben megerősítette, de hivatalosan a március 15-i kampánynyitó környékén lesz nyilvános, hol szerepelek a listán. Szerintem nem ez a lényeg, mert ebben a szövetségben nem pozíciót osztanak, hanem munkát. Én munkát szeretnék végezni.

Milyen munkát vállalna a Fidesz-KDNP szövetségben?

- Négy területet tudok mondani, ahol javaslataim, sőt, kidolgozott programterveim is lennének. Eddigi pályafutásom alapján nyilván a média, illetve - ami az elmúlt években írt útikönyveim, turisztikai tevékenységemből is következik - a vidékfejlesztés, turizmus. Ezen belül is különválasztanám a Balatont. A negyedik pedig a sport, én nagyon szeretném a 2028-as olimpiát Budapesten látni.

Ki keresett meg kit? Ön tett lépéseket a politika irányába, vagy nyitott volt és megtalálták?

- Ez nálunk nem így működik. Ebben a szövetségben olyan emberek vannak együtt, akik valójában egész életükben ugyanazt gondolták. Vagyis nem egymásra találásról van szó, hanem arról, hogy amikor elkezdünk beszélgetni, kirajzolódnak a megoldások. Olyan sokféle válság rakódik jelenleg egymásra, hogy ebben a helyzetben ki kell állni. Beszélni már eleget beszéltem.

2004-ben járt az [origo] vendégszobájában, ahol az egyik olvasó azt kérdezte öntől, érdeklődik-e a politika iránt. Azt válaszolta, hogy "nem nagyon, de muszáj".

- Egészen más az, ha az embertől közszolgálati médiában dolgozó műsorvezetőként megkérdezik, hogy érdekli-e a politika. Nem igaz, hogy a politika mindent áthat, és nem úgy kell ezt csinálni, ahogy az elmúlt nyolc évben láttuk. Egyszerűen minden területen, legyen az adó, oktatás vagy tömegsport, az emberek számára a legjobb megoldásokat kell megtalálni.

Ön most az MTV-ben fizetés nélküli szabadságra ment. Ez azt jelenti, hogy még nem végleges, hogy szakmát vált?

- Az egyértelmű volt, hogy ha indulok a választáson, akkor a kampány idején nem maradhattam egy közszolgálati médiumban közpénzen a képernyőn. Ennek a legtisztább módja, ha fizetés nélküli szabadságra megyek. Ha pedig eldől a választásokon a dolog, akkor megkeressük a megfelelő munkajogi megoldást.

Tehát aktívan részt vesz a kampányban a hátralévő időben, rendezvényekre, fórumokra megy?

- Pontosan, harminc helyszínre megyek el.

Ön azért már korábban is, műsorvezetőként is állást foglalt, arra a 2006-os jegyzetére gondolok, amiben arról írt, hogy valami végképp elromlott. Egy, a Heti Válasznak adott interjúját pedig letiltották, mert abban is kifejtette a véleményét.

- Nekem most egy dolgom van: a Fidesz-KDNP szövetséget erősíteni. Olyan mennyiségű munka van előttünk, hogy az elmondhatatlan, egy nagy rakás izét kell arrébb lapátolni, vagyis most meg kell fogni a lapát végét.

Akkor végleges a döntése, hogy többé nem dolgozik a médiában?

- Ne szaladjunk ennyire előre, nem tudok most arra válaszolni, hogy mi lesz 4, 8 vagy 12 év múlva.

Ha képviselőként bejut a parlamentbe, akkor akár pozíciót is vállalna valamelyik állami szervben, például az előbb felsorolt szakterületeken?

- Erre is korai lenne válaszolni. Ha rám bíznák, szívesen részt vennék ezeken, akár a törvényelőkészítési munkában, akár más feladatokban. Ha megfelelek, akkor másban is, de itt is lépcsőnként kell majd haladni.