Keresi a hangot az IMF-fel a Fidesz

Vágólapra másolva!
Legközelebb a választások után találkoznak a Fidesz politikusai a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel, akikkel a Magyarországnak folyósított nemzetközi hitel feltételeiről tárgyalnak - tudta meg az [origo] a tárgyalások egyik résztvevőjétől. A Fidesz korábban keményen támadta az IMF-fel kötött hitelszerződés miatt a kormányt. A Fidesz tagadja, hogy bármit vállalt volna, az IMF viszont információink szerint érdeklődik a kölcsön visszafizetéséről.
Vágólapra másolva!

"A kormány a költségvetéssel és az IMF-fel kötött hitelszerződéssel az utolsó tíz- és húszezer forintokat sajtolja ki az emberekből" - mondta még tavaly novemberben Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. Navracsics Tibor, a párt parlamenti frakciójának vezetője pedig december végén úgy fogalmazott: "Nem kormányzati politikáról beszélhetünk, hanem az IMF-hitelért vállalt kötelezettségek végrehajtásáról."

A Fidesz az elmúlt hónapokban többször is támadta a Bajnai-kormányt az IMF-fel kötött hitelszerződés miatt, a párt azt állította, hogy a kormány a kölcsön érdekében olyan megszorításakat is vállalt, amelyekre valójában semmi szükség. Miközben azonban a hitelről kötött szerződést támadta a Fidesz, a párt politikusai rendszeresen találkoztak az IMF képviselőivel. Legutóbb az IMF magyarországi delegációjának vezetője, James Morsink beszélt arról február 15-i sajtótájékoztatóján, hogy a kormány tagjai mellett megbeszélést folytattak a Fidesz politikusaival is.

A találkozókról kevés információ derült ki. A februári egyeztetésről az IMF azt mondta: a Fidesz jelezte, hogy kormányalakítása után kész a szigorú költségvetési politikára, és fontosnak tartja az IMF-fel való együttműködést. Az ellenzéki párt erre reagálva azt közölte: akkor tudnak minderről pontos forgatókönyvet felvázolni, ha a kormányváltás után minden információ a birtokukban lesz.

Állítólagos egyezség

A múlt pénteken az MTI és a Portfolio.hu - a londoni székhelyű Eurasia Group kockázatelemző csoportra hivatkozva - arról számolt be, hogy az informális tárgyalásokon megállapodás körvonalazódott a Fidesz és az IMF között. E szerint az IMF hajlandó lenne belemenni abba, hogy a Fidesz kormányra kerülése esetén elődjénél lazább költségvetési politikát folytasson. Cserében viszont a Fidesz bizonyos területeken megszorításokat hajtana végre, többek között a kormányzati vagy a nyugdíjrendszer reformjába vágna bele.

A Portfolio.hu forrásmegjelölések nélkül azt írta: az információ valószínűleg arról a februári találkozóról származik, amikor az IMF delegációja Magyarországon járt. A Fidesz eddig tagadta, hogy hatalomra kerülése esetén megszorító intézkedésekre készülne. Januárban a párt azt is tagadta, hogy a nyugdíjrendszer olyan jellegű átalakítását tervezné, amely a nyugdíjak értékének csökkentésével is járhat. Navracsics a Népszabadságnak adott múlt heti interjúban pedig a lehetséges áldozatvállalásokról szóló kérdésre azt mondta: azt szeretné, ha a kormányváltás után leginkább a politikusok vállalnának áldozatot.

A Fidesz több napig nem reagált érdemben arra, hogy körvonalazódott-e bármilyen megállapodás az IMF és a párt között, a párt és az IMF kommunikációjából azonban az derült ki, hogy nem jutottak még semmilyen megállapodásra. Szollár Domokos kormányszóvivő kedden azt közölte: a kormány az IMF-től és az Európai Bizottságtól kér információt arról, hogy a Fidesz és az IMF találkozóján született-e bármiféle megállapodás. Budai Bernadett, az MSZP szóvivője pedig kedden azt mondta: nem érti, miért ekkora a titkolózás, hacsak nem azért, mert a Fidesz olyan megszorításokra készül, amelyekről eddig hallgatott, vagy azért, mert a Fidesz újabb hitel felvételét kérte az IMF-től.

Orbán Viktor kedden, miután részt vett a Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén, azt mondta: amíg a Fidesz nem nyeri meg a választást, nem állapodik meg senkivel, így az IMF-fel sem. Szintén tagadta a megállapodást a találkozón részt vevő Szapáry György, Orbán gazdasági tanácsadója. Szapáry az MTI-nek kedden azt mondta: semmilyen előzetes megállapodás nem született. Az IMF budapesti irodájának vezetője, Irina Ivascsenko kedden a Reutersnek azt mondta: nem folytatnak tárgyalást a Fidesszel, csupán informális eszmecserék voltak az ellenzéki párttal, amely közölte, hogy kormányra kerülése esetén a költségvetési hiány csökkentésére törekszik - állította Ivascsenko.

Érdeklődik az IMF

Az [origo] a tárgyalások egyik részvevőjétől úgy tudja, az utolsó informális találkozó február 10-én volt, azon a Fidesz részéről Varga Mihály, a párt alelnöke, Járai Zsigmond, az Orbán-kormány pénzügyminisztere, a jegybank korábbi elnöke, illetve Szapáry vett részt. Ezt megelőzően a Fidesz novemberben találkozott az IMF-fel, a megbeszélés a képviselői irodaházban volt, azon Fideszt Vargán kívül Tállai András és Domokos László, a parlament pénzügyi bizottságának fideszes tagjai képviselték. Egy, a tárgyalásokon részt vevő politikus az [origo]-nak azt állította, már nem lesz újabb találkozó, legközelebb május-júniusban tárgyalnak a Fidesz és az IMF képviselői.

A tárgyalásokról szerettünk volna részleteket megtudni, megkerestük a találkozók több fideszes résztvevőjét is, közülük azonban senki nem kívánt nyilatkozni. Tállai az [origo]-nak megerősítette ugyan, hogy részt vett a novemberi találkozón, nyilatkozni azonban nem akart, egy másik résztvevő pedig hosszan beszélt munkatársunkkal, később azonban meggondolta magát, és visszavonta nyilatkozatát. A hallgatás oka valószínűleg az, hogy a Fidesz nem akarja kampánytémává tenni, hogy a párt tárgyal az IMF-fel. "A párt szavazóinak egy részében már az IMF nevének a megemlítése is kiveri a biztosítékot" - fogalmazott egy fideszes forrásunk.

Részletes kérdésekkel kerestük meg a Fidesz sajtóosztályát is, levelünkben a tárgyalások eredményeiről és részleteiről érdeklődtünk. A párt sajtóosztálya egymondatos válaszában azt írta : az IMF azért konzultál rendszeresen az ellenzéki párttal, mert a Fidesz a kormányzásra legesélyesebb párt.

Bár a Fidesz bővebb tájékoztatást nem adott, a válszból az derül ki, az IMF a kormányváltás esélye miatt érdeklődik, többek között a Magyarországnak folyósított kölcsön visszafizetéséről. Az IMF és a Fidesz nem hivatalos egyeztetései akkor zajlanak, amikor az IMF delegációja negyedévente Magyarországra látogat ellenőrizni, hogy a kormány teljesíti-e a kölcsönért tett vállalásait. A találkozókról megkérdeztük az IMF-et is, kérdéseinkre a magyarországi iorda vezetője a Reutersnek korábban kiadott közleményét küldte el, bővebb tájékoztatást nem kívánt adni. Az Európai Bizottság hétfői megkeresésünkre kedden ígért választ, ez azonban eddig nem érkezett meg.

Bár a Fidesz politikusai nem beszélnek az egyeztetésekről, a párt vezetőinek nyilatkozatiból következtetni lehet arra, mik kerülnek szóba a találkozókon. A Fidesz például többször jelezte, hogy szerintük nem lesz tartható a 2010-es költségvetésben szereplő 3,8 százalékos hiánycél. A párt szerint ugyanis vannak olyan tételek, amelyeket nem vettek figyelembe a büdzsé összeállításakor, ilyenek például a MÁV, a BKV, illetve a kórházak adósságai, valamint az ingatlanadó eltörlésével kieső bevételek. A Fidesz szerint így akár 7 százalékos is lehet a hiány, az IMF azonban többször közölte, ezt nem fogadják el. A lehetséges kompromisszumokról hivatalosan eddig nem beszélt sem a Fidesz, sem az IMF.

A Fidesz már a Bajnai-kormány megalakulása után arról beszélt, hogy a kormányra kerülésük után új szerződést fognak kötni az IMF-fel. Ez a tervek szerint magasabb államháztartási hiányt engedélyezne, lehetővé tenné az adók csökkentését, és élénkítené a gazdaságot. Varga Mihály erről vasárnap az MTV A szólás szabadsága című műsorában azt mondta: ha a Fidesz kormányra kerül, akkor az a legvalószínűbb, hogy nem várják meg, amíg a jelenlegi szerződés októberben lejár, hanem a választások után tárgyalni kezdenek az IMF-fel.

Az IMF és az EU 2008 novemberében hagyta jóvá, hogy Magyarország 20 milliárd eurós készenléti hitelt kapjon. Ebből 12,3 milliárd eurót az IMF, 6,5 milliárdot az EU biztosított. Idén októberig Magyarország még 5,7 milliárd eurót hívhat le, ha akar.

A cikkünk megjelenése előtt újra megkerestük a Fidesz sajtóosztályát. A tárgyalásokon részt vevő politikus állításaira reagálva a sajtóosztály azt írta: nem cáfolják azokat.