Adatokért beperelték Németh Miklós korábbi kormányfőt

Vágólapra másolva!
A 1989-es határnyitás idején készült dokumentumok megszerzése érdekében beperelte Kende Péter közíró Németh Miklós korábbi miniszterelnököt - olvasható a Népszabadságban. Kende szerint a dokumentumok közérdekű adatokat tartalmaznak, Németh viszont ügyvédje szerint már nem minősül közszereplőnek, így nem perelhető.
Vágólapra másolva!

Kende Péter közíró beperelte Németh Miklós korábbi miniszterelnököt, amiért nem adott ki bizonyos birtokában lévő dokumentumokat, amelyek Kende szerint közérdekű adatokat tartalmaznak - írja a szerdai Népszabadság.

Kende azt mondta: Oplatka András történész Egy döntés története című, az 1989-es határnyitást feldolgozó könyvének lábjegyzeteiben olyan dokumentumokra hivatkozik, amelyek hivatalos forrásból nem szerezhetők be, és azok vélhetően Németh magánarchívumában vannak. Ilyen dokumentum például a Németh és Mihail Gorbacsov akkor pártfőtitkár 1989. márciusi tárgyalásáról készült magyar nyelvű jegyzőkönyv, valamint Németh és Nyikolaj Riszkov akkor szovjet kormányfő levelezése.

Kende ezt a korszakot kutatja, ezért kérte levélben Némethet, hogy tegye lehetővé az iratok megismerését. Választ nem kapott, ezért indított pert. Kedden Németh ügyvédje nem tagadta, hogy a kért dokumentumok léteznek, és azokat nem adták át a levéltárnak, de azzal érvelt, hogy Németh szerinte már nem közszereplő, ezért nem perelhető. Az ügyvéd szerint Kende azt sem bizonyította, hogy valóban közérdekű adatokról van szó.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság kedden tárgyalást tartott az ügyben, és a Népszabadság szerint a jövő héten ítéletet is hirdethet.