Csak a sofőr útját járták be Tiszalökön

2010.03.03. 18:03

Habár az előzetes hírek arról szóltak, hogy Tiszalökön folytatódik szerdán a romák ellen elkövetett támadássorozat bizonyítási eljárása, végül hiába vártak a szabolcsi kisváros újtelepi részén élők, illetve az összesereglett újságírók, a bejárás elmaradt.

Tiszalökön a Független Hírügynökség a bizonyítási eljárás előkészületeinek nyomát sem látta szerdán. Végül délután egy 12 járműből, köztük egy rabomobilból álló gépkocsi konvoj elhaladt a teleppel párhuzamos úton, de a telepre nem tért be. Erről később a Független Hírügynökség megtudta: Cs. Istvánnal - aki sofőrként közreműködött a támadássorozatban - járták be a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei és a kommandósok a településhez vezető útvonalat.

A komoly biztonsági intézkedések mellett tartott kihallgatás célja a már megtett vallomás ellenőrzése volt, s lehetőséget adott arra, hogy a gyanúsított a helyszínen nyilatkozzon a cselekmény lefolyásáról, körülményeiről, megmutassa az elkövetés helyét vagy a bűncselekménnyel összefüggő más helyet, tárgyi bizonyítási eszközt - olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint az eljárás keretében a gyanúsított közreműködött a 2009. április 22-én történtek rekonstruálásában. "A helyszíni kihallgatás során - köszönhetően a széleskörűen alkalmazott biztonsági intézkedéseknek - nem történt semmilyen rendkívüli esemény, amely az eljárási cselekmény lefolyását, az abban részt vevő személyek biztonságát veszélyeztette volna" - írta az NNI.

Kedden a Pest megyei Galgagyörkön tartottak helyszíni kihallgatást az előzetes letartóztatásban lévő négy gyanúsított egyikével, K. Árpáddal. A kedd délelőtti helyszíni bizonyítási eljárás körülbelül három órán át tartott. A rendőrök lezárták a környéket, és mindenkit a házába küldtek. A megtámadott utcában lakók szerint terepjárókkal vitték körbe a településen a gyanúsítottat. (Az [origo] helyszíni riportját itt olvashatja.)

Az ügyben Debrecenben is helyszíni bizonyítást folytattak szerdán - értesült a Független Hírügynökség. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai egy gyanúsítottat vittek el arra a a Perényi utcai szórakozóhelyre, ahol tavaly augusztusban elfogták a feltételezett elkövetőket, és amelynek egyik hátsó raktárhelyiségben megtalálták a gyilkosságoknál használt fegyvereket. A nyomozók délelőtt 11-kor érkeztek meg, a helyszínt kommandósok biztosították. A Független Hírügynökség információi szerint a rendőrök egy gyanúsítottat vittek magukkal, bár azt nem tudni, hogy pontosan kit. Csak az biztos, hogy nem K. Árpádot, akivel kedden Galgagyörkön jártak.

A romák elleni támadássorozatban a Nemzeti Nyomozó Iroda kilenc bűncselekmény ügyében indított eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon történt támadás. November 3-ára virradóra Nagycsécsen Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két házra, a támadásban egy 43 éves férfi és testvére, egy 40 éves nő meghalt. December 15-én Alsózsolcán egy férfit lőfegyverrel életveszélyesen megsebesítettek.

2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön Molotov-koktélt dobtak egy házra, majd a tűz elől menekülő 27 éves apát és ötéves kisfiát agyonlőtték, 6 éves kislányát súlyosan megsebesítették. Ezt követte áprilisban a tiszalöki eset, majd augusztus 3-ára virradóra Kislétán egy anyát öltek meg sörétes fegyverrel, 13 éves lányát életveszélyesen megsebesítették. A bűncselekmény-sorozattal gyanúsított négy férfit 2009. augusztus 21-én fogta el a Nemzeti Nyomozó Iroda terrorelhárító szolgálata.

KAPCSOLÓDÓ CIKK