Gyurcsány szerint izzadni fog Orbán

2010.03.03. 23:06

Egy demokrata nem fogja fel tragédiaként, ha elveszíti a hatalmat, mert aki a politikai küzdelemben nyer, az utána veszíteni fog - mondta Gyurcsány Ferenc szerdán, egy Kecskeméten tartott lakossági fórumon. Gyurcsány szerint három volt miniszterelnök az oka, hogy gazdasági nehézségekkel küzd az ország.

Gyurcsány Ferenc szerint egy demokrata nem fogja fel tragédiaként, ha elveszíti a hatalmat, mert aki a politikai küzdelemben nyer, az utána veszíteni fog; a volt miniszterelnök szerdán, Kecskeméten egy lakossági fórumon úgy vélekedett, minden demokrata politikus pályája vereséggel végződik.

Az MSZP ellenzéki szerepben kemény lesz, beszélni fog arról a sok "disznóságról, amit el fognak követni" ellenfelei, de nem fog kivonulni az ülésteremből, ha a miniszterelnök felszólal - ígérte. "Nyolc éve bujdos, Mikes Kelemen kutyagumi hozzá képest" - utalt nevének említése nélkül Orbán Viktorra,  derültséget kiváltva a hallgatóságból. Az ő helyében nem nagyon kívánná a győzelmet, mert "izzadtság fog folyni a hátán", mert "elszokott attól, hogy szemtől szemben küzdjön" - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc az elmúlt húsz évre utalva azt mondta: "közösen állítottunk egymásnak egy csapdát, politikusok és választók". Szerinte nehéz lenne kibogozni, hogy kié a nagyobb felelősség, majd hozzátette: "tartok attól, hogy a miénk, politikusoké". Magyarország már húsz éve szabad, de a választók sokasága nem akarja elhinni és megérteni, hogy Magyarország gyarapodásának egy valóságos kulcsa és titka van: az, hogy "az ország polgárai mernek, tudnak, akarnak jobbak lenni, többet dolgozni", és nem csak arra várni, hogy az állam az igényeiket kielégíti - fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint az elmúlt nyolc év politikai háborúskodása a jobboldal bűne. Beszédében a Fideszt azzal vádolta, nyolc éven keresztül azon dolgozott, hogy "az ország egésze a vádlottak padjára kerüljön".

Úgy látja, Magyarország ma "újra az illúziók rabjává szegődik", mert sokan azt hiszik, hogy az ország "egy csettintésre gazdagabb lesz", ha új kormány jön. Magyarország szerinte egy tanulsággal lesz gazdagabb, hogy átverte őt Orbán Viktor", aki megígérte a toronyórát lánccal, de "sem toronyóra, sem lánc, csak pofára esés".

A volt miniszterelnököt a többségében nyugdíjasokból álló közönség felállva, percekig tartó tapssal fogadta. Csaknem másfél órás beszéde után Gyurcsány kérdésekre válaszolt. Az első felszólaló azt kérte számon a politikustól, hogy Magyarország 2006 óta lecsúszott, a környező országok mögé került. Többen lehurrogták a felszólalót.

A volt kormányfő válaszában elmondta: a gazdasági problémák abból az 1500 milliárd forint elköltéséből származnak, amit 2002-ben majd 2006-ban fedezet nélkül vállaltak a kormányok. A politikus három miniszterelnök hibájaként rótta fel azt, hogy gazdasági nehézségekkel küzd az ország.

Mint mondta, Orbán Viktor választási megfontolásból osztogatott, Medgyessy Péter további 850 milliárd forintot költött fedezetlenül. Saját magát sem hagyta ki: legnagyobb szakmai hibájaként említette, hogy 2006-ban 200 milliárd forintot vont ki a költségvetésből a bevezetett adócsökkentésekkel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK