Gondot okoz a kanadai bevándorlásügynek Magyarország

2010.03.03. 8:26

Magyarország problémává, első számú forrásországgá válik a kanadai a menedékkérelmet kérők között - mondta a kanadai bevándorlásügyi miniszter. Ezt arra reagálva jelentette ki, hogy négy magyar állampolgár kért menedékjogot, aki a vancouveri téli olimpia megtekintésére érkezett az országba.   

Összesen hét olyan külföldi kért menedékjogot Kanadában, aki a vancouveri téli olimpiára érkezett: négyen közülük magyarok, ketten japánok, illetve egy orosz is van köztük - jelentette a torontói CTV News hírtelevízió.

Magyarország problémává válik a kanadai bevándorlási és menekültügyi rendszer számára - idézi a tévé internetes oldalán Jason Kenney-t, az állampolgársági és bevándorlási ügyek miniszterét. Szerinte Magyarország Kanada "első számú forrásországává" válik a menedékkérelmek tekintetében, havonta több száz magyar állampolgár folyamodik Kanadában menedékjogért.

"Ami tényleg furcsa, az az, hogy a magyar menedékkérők 97 százaléka később visszavonja kérelmét" - mondja a miniszter. A tárcavezető szerint ez azért van így, mert a menedékkérők munkavállalási engedélyt, segélyt és más szociális juttatásokat kaphatnak azután is, hogy visszavonják menedékkérelmüket. Kenney azt mondja: nehezen tudja elképzelni, hogy Magyarországról "igazi menekültek" érkeznek, még akkor is, ha ők a roma kisebbségből valók.

 "Magyarország az Európai Unió tagja, demokratikus ország, ahol maradéktalanul érvénysülnek az emberi jogok. Jólehet az ott élők kihívásokkal szembesülnek, nincs bizonyíték államilag folytatott üldöztetésre" - mondta.

A torontói hírtelevízió megszólaltatta Richard Kurland bevándorlási ügyekre szakosodott jogászt, aki bizarrnak tartja azt a szabályozást, hogy engedélyezik a szociális juttatások felvételét olyanok számára is, akiknek menedékkérelmét már elutasították, vagy akik maguk vonták vissza kérelmüket. Szerinte az ilyen menedékkérők visszaélnek Kanada nagylelkűségével.

Kurland szerint a magyarországi menedékkérők nagy többsége roma közösségből való, és elsősorban az egészségügyi ellátás, az oktatás, illetve más szociális szolgáltatások miatt érkeznek Kanadába. Ha ők - a romák - valóban üldöztetésnek lennének kitéve, sokkal könnyebben tudnának eljutni más európai uniós országokba - mondja a jogász.

A magyar állampolgároknak nincs szükségük vízumra ahhoz, hogy beutazhassanak Kanadába, és Jason Kenney szakminiszter azt mondja, hogy a kanadai kormány jobban szeretné, ha ez így is maradna. Hozzátette azonban, hogy a menekültügyi rendszert érintő változások folyamatban vannak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK