"Megkérdezte, mennyiért varrnék össze egy kutyát" - riport a lebuktatott kutyaviadalosokról

Vágólapra másolva!
Nyüszítésre, visításra nem emlékeznek a vasárnap félbeszakított budapesti kutyaviadal helyszínének közelében lakó emberek, csak a drága autók, gyanús külsejű kutyatartók jövés-menése szúrt szemet korábban néhányuknak. Az egymásra uszított kutyák egyelőre menhelyen vannak. Ha a szakértői pitbullnak nyilvánítja az állatokat, akkor elaltatás vár rájuk.
Vágólapra másolva!

Ételmaradék az asztalon sorakozó műanyag edényekben, földre ejtett sörösdoboz, otthagyott, csaknem teli kólásflakon, nyitva maradt budiajtó - a vasárnap rendezett kutyaviadal helyszíne szerdán is őrzi még a jeleit annak, hogy a tányérok gazdáinak összejövetelét váratlanul szakította félbe a rendőrség.

A XVII. Kerületi, Bélatelepi úti telek elrendezése alapján úgy tűnik, a kutyaviadal szervezői nem igazán tartottak nemkívánatos kívülállóktól. A viadal küzdőterét csak szórványosan védték a környéken járók szeme elől. A forgalmasabb Bélatelepi út irányából, körülbelül fejmagasságig nádparaván takarja el a belátást, de a telek háta felé kerülve már jól látszik a hely: összetákolt kutyaól, a földön kétujjnyi vastag, nyakörvszíjban végződő lánc, kör alakban leterített világos ponyva padokkal körülvéve, piros-fekete, saras pokróc, két flakon kutyasampon.

A kutyaviadal résztvevői a közeli erdős rész felé menekültek vasárnap délután, amikor a rendőrök egy állampolgári bejelentésre megjelentek a helyszínen. Összesen 14 embert állítottak elő, köztük két külföldi állampolgárt, akiknek véres volt a kezük és a ruhájuk. A rendőrség szerint egyikük az egyik kutya gazdája, a másik a kiképzője. Mindkettejüket őrizetbe vették, tiltott állatviadal szervezése miatt indult ellenük eljárás, a bűncselekmény elkövetését el is ismerték. Előzetes letartóztatásba kerültek. Kedden a kutyaviadal 54 éves szervezője önként jelentkezett a rendőrségen, a telek 38 éves tulajdonosa viszont eltűnt, elfogatóparancsot adtak ki ellene. Két nappal később, csütörtökön a telek tulajdonosa is feladta magát a XVII. kerületi Rendőrkapitányságon - közölte a rendőrség. Indítványozták a szervező és a tulajdonos előzetes letartóztatásba helyezését is.

Egy gyanús kérdés

A Bélatelepi úti telek közelében rendelő állatorvos csak a hírekből értesült arról, hogy nem messze tőle kutyaviadalt rendeztek. Emlékszik azonban egy öt évvel ezelőtti, gyanús esetre. "Megjelent nálam egy rosszarcú fickó, és megkérdezte, mennyiért varrnék össze egy kutyát. Azt mondtam: attól függ, mégis mi történt? Mire ő: még semmi" - meséli az orvos, hozzátéve, hogy ekkor elküldte az embert, és azóta sem látta újra.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Még több képért kattintson a fotókra!

A környéken nem laknak sokan, többnyire kihalt telkek, üres víkendházak állnak errefelé. Két telekkel odébb hat harci kutya csahol magára hagyottan, láncra kötve. A vizüket kiborították, a telken álló apró fabódéból is nyüszítés hallatszik ki, de tulajdonos, gazda nem mutatkozik. Aki otthon van mégis szerda délelőtt, azok többsége sem beszél szívesen arról, mit tud a kutyaviadalról. "Amit tudtam, elmondtam a rendőrségnek" - küld el bennünket ingerülten a telekkel szemközti házban lakó férfi. Más arra hivatkozik, hogy nem volt otthon vasárnap, ezért nem tud semmit, egy harmadik férfi pedig csak annyit mond a szervezőkről: "kemény magról" van szó.

"Állt itt néha néhány érdekes fószer drága autókkal, de nem tudtuk mivel foglalkoznak" - mondja a néhány telekkel arrébb működő gumiabroncsos egyik fiatal dolgozója. Vonyítást, visítást, sem ő, sem kollégája nem hallott korábban, bár megjegyik, hogy hétvégén ők nincsenek itt.

Viadal helyett születésnapi bulit emlegettek

A gumiabroncsos mellett élő férfi látta vasárnap jönni a rendőröket, szerinte legalább 15-20 kommandós vonulhatott ki. Ő ismerte látásból néhány embert azok közül, akiket a rendőrök elvittek. Szerinte egy éve minden nap kijött négy férfi a telekre, az ott tartott két harci kutyához. "Komoly bűnözőknek néztek ki, látszott, hogy jó velük tartani a három-négy lépés távolságot" - mondja. "Mindig fekete Mercivel jöttek, 190 centi magasak, 130-140 kilósak, kopaszok, tetováltak". Korábban ő sem látta nyomát annak, hogy viadalokat tartanának a telken. "Néha volt ordibálás, de ez lehetett azért is, mert túl sokat ittak" - jegyzi meg.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Még több képért kattintson a fotókra!

A vasárnapi kutyaviadal tényében is kételkedik két idősebb férfi, akik szintén a közelben laknak. Szerintük vasárnap egyszerű születésnapi buli volt a telken, bográcsoztak, hangosan szólt a zene. "Nem kutyaviadal volt, hanem a két kutya magától ugorhatott össze, az emberek meg olyanok, tudják... Elkezdték nézni" - legyintenek. Azt mondják: ismerik jól a telek tuladjonosát, azt a középkorú férfi, aki néhány napos bujkálás után csütörtökön adta fel magát. Úgy tudják, az illető vállalkozó, a kutyákat pedig nem harcra, hanem "erőkutyának" tartotta, szerintük olyan versenyeken vettek részt, amelyeken időre kellett elhúzniuk terhet.

A szomszéd férfiak állítják: a tulajdonos szerette a kutyáit, látták, ahogy sétáltatja, simogatja őket. A vasárnapi bulin eleinte ő is ott volt, de aztán berúgott, és hazament - mondják. A férfiak szerint vegyes társaság gyűlt össze vasárnap a telken, voltak köztük külföldiek - szlovákok és románok is - , de a többség átlagos volt, csak "körülbelül három maffiózószerű ember volt a társaságban".

Milliókat érhetnek az állatok

A rendőrség közleményében felsorolt lefoglalt tárgyak viszont nem mindennapos kellékei egy egyszerű bulinak: nagy mennyiségű készpénz, kutyaviadalhoz és kiképzéshez szükséges eszközök, különféle gyógyszerek és három nagy értékű gépjármű.

A helyszínen talált három kutyát a Noé Állatotthon menhelyére vitték. A harcban két kutya vett részt, egy Ramses és egy Tyson névre keresztelt kan, a harmadik állat egy hathetes kölyök volt, amelyet a Noé munkatársa, Tasnádi Katalin szerint éppen eladni készülhettek a szervezők.

A két felnőtt állatot elkülönítve helyezték el a menhelyen. A Noé munkatársa úgy hallotta: mindkét állat milliókat ér, a kutyaviadalok világában ugyanis meccsenként nő az ebek értéke. Emberekkel barátságosak, szelídnek és meggyötörtnek tűnnek. Ramses kissé jobb állapotban van, mint Tyson. "Ramsesnek aznap ez volt a harmadik meccse. Az első kettőt megnyerte, és a harmadikon is nyerésre állt, amikor a rendőrök megjöttek" - így tudja a rendőröktől Tasnádi.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Még több képért kattintson a fotókra!

Elaltathatják a kutyákat

Tasnádi szerint a meccsek előtt adrenalin-és sztreoidinjekciókat szoktak a kutyáknak adni, a hétköznapjaikon pedig kemény edzéseken vesznek részt. A kiképzők célja az, hogy a kutyák minél erősebbek, szálkásabbak legyenek, ezeket az állatokat például egy házi gyártású futópadon is edzették - mondja a Noé munkatársa.

Egyelőre nem világos, hogy pontosan melyik fajtához tartozik a két, hozzájuk került állat. A rendőrségi közlemény pitbull terriereket említ, az állatvédőknek a hatósági állatorvos staffordshire terriert mondott. A végleges döntést egy kinológusi szakvélemény fogja kimondani, és ezen múlik majd, mi történik később az állatokkal.

A staffordshire terrier nem, de a pitbull veszélyes ebnek számít a vonatkozó kormányrendelet szerint. A jogszabály kimondja: a tulajdonos ellen indított büntetőeljárás során elkobzott veszélyes ebeket el kell altatni, tehát ha pitbullnak fogja minősíteni Ramsest és Tysont a kinológus, a kutyákkal végezni fognak.