A BKV szerint érdemi munkát végzett az SZDSZ-es pártigazgató

Vágólapra másolva!
Boruzs András, az SZDSZ pártigazgatója is szerepelt a BKV alkalmazottai között, de a neve mellett nem volt feltüntetve, hogy milyen munkakörben - írja a Heti Válasz egy tavalyi könyvvizsgálói jelentésre hivatkozva. A lap által idézett könyvvizsgálói jelentés szerint felmerül a kockázata, hogy Boruzs munkavégzés nélkül kapott fizetést. Boruzs péntek délután válaszul közleményt adott ki, amelyben részletezte, milyen feladatokat látott el a BKV-nál. A BKV szintén állítja: folyamatos, érdemi munkát végzett Boruzs.
Vágólapra másolva!

Munkaköri hozzárendelés nélkül szerepelt a BKV alkalmazotti listáján Boruzs András, az SZDSZ pártigazgatója - írja a Heti Válasz a BKV könyvvizsgálójának évközi jelentésére hivatkozva, amelyről pénteken tárgyal a BKV felügyelőbizottsága.

A könyvvizsgálói jelentés szerint Boruzsnak a cég munkaügyi törzsadat-állományában megtalálható neve mellett nem volt feltüntetve, hogy mi lehet a munkaköre, a cég belső levelezési rendszerében pedig semmilyen munkahelyi elérhetősége nem szerepelt. Ez csak a szerződésén szerepelt, amelyen HR-tanácsadóként nevezték meg. A könyvvizsgáló emiatt az ügy alaposabb vizsgálatát javasolta, mivel "fennáll annak kockázata, hogy a hozzárendelt munkakör hiányában tényleges munkavégzés nélkül kerül munkabér kifizetésre" - idézte a Heti Válasz.

A BKV vezetése a hetilap szerint erre azzal válaszolt, hogy Boruzs munkaviszonya 2009. november 24-én megszűnt, és a könyvvizsgáló által kért további adatok kiadásához a munkavállaló nem járult hozzá.

A BKV péntek délután közleményt adott ki az ügyről. Eszerint Boruzst Antal Attila korábbi vezérigazgató vette fel 2007. július 1-jén humán tanácsadóként. "2008 őszétől a BKV cég-átalakítási koncepciójának kimunkálására létrehozott munkacsapatban dolgozott, folyamatos, érdemi munkát végzett. Áttekintette és feldolgozta a nagy tanácsadó cégek által készített humán analíziseket (AAM, CEMI, IFUA)" - áll a BKV közleményében, amely szerint Boruzs mindvégig részt vett a holding koncepció humán stratégiai kérdéseinek kidolgozásában, és közreműködött a humán erőforrás átadás lényeges elemeinek kimunkálásában. 2009. november 24-én közös megegyezéssel, végkielégítés nélkül távozott a BKV-tól - tették hozzá.

Boruzs állítja: főállásban dolgozott a BKV-nál

Péntek délután közleményben reagált a hetilap cikkére Boruzs is, aki pártigazgató, kampányfőnök és budapesti elnök is az SZDSZ-ben, illetve ő az SZDSZ és az MDF közös újpesti képviselőjelöltje. Boruzs szerint a Heti Válasz politikai megbízatásával hozta összefüggésbe a polgári foglalkozását és a BKV-nál betöltött munkaviszonyát, holott állítása szerint épp politikai szerepvállalása miatt hagyott fel tavaly húsz éve végzett munkájával.

Boruzs azt írta: közel 20 éve dolgozik a közösségi közlekedésben, különböző beosztásokban, jelenlegi szakterülete a munkaerő-gazdálkodás. 1989-2007 között a Volánbusznál dolgozott, majd a BKV-nál helyezkedett el. "E társaságnál főállásban dolgoztam, minden feladatomat határidőre, a szakmai elvárásoknak megfelelően végeztem. Ez a megbízatásom a széles nyilvánosság előtt is ismert volt, hiszen erről 2009-ben több alkalommal nyilatkoztam" - áll Boruzs közleményében.

Boruzs szerint BKV-s munkakörében a mindenkori vezérigazgatónak kellett javaslatokat tennie, elsősorban az optimális dolgozói létszámmal és munkaerő-gazdálkodással összefüggésben. Munkaviszonya megszüntetése előtt Kocsis István holding koncepciójának kidolgozásában vett részt - tette hozzá.

Boruzs: Nincs sem szégyellni, sem takargatni valóm

Boruzs közleményében azt írta, hogy a rendszerváltás óta tagja az SZDSZ-nek, de országos vagy fővárosi szintű tisztséget 2009-ig nem viselt. Miután tavaly nyáron az SZDSZ új vezetést választott, akkor kapott felkérést felkérést pártigazgatói, majd országos kampányfőnöki tisztségre. "Mivel úgy éreztem, hogy ez a politikai szerepvállalás egész embert kívánó feladat, először fizetés nélküli szabadságra mentem a BKV-tól, majd néhány hónap múlva közös megegyezéssel megszüntettük munkaviszonyomat" - írta Boruzs.

"Azért döntöttem így, mert tudtam, hogy alkalmazásom hiába törvényes, hiába látom el munkavállalóként feladataimat, ez nehéz helyzetbe hozná, és politikai támadásoknak tenné ki a cég vezetését" - magyarázta döntését. Boruzs azt állítja: nincs sem szégyellni, sem takargatni valója, munkáját igyekezte mindig a lehető legjobb színvonalon ellátni, és büszke a két társaságnál eltöltött közel húsz évére.

A Fidesz a Legfőbb Ügyészséghez fordul az ügyben

A Legfőbb Ügyészséghez fordul a Fidesz azt kérve, vizsgálják meg, hogy történt-e bűncselekmény Boruzs András foglalkoztatásakor - közölte Schneller Domonkos, a párt fővárosi képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A BKV felügyelőbizottsága (fb) pénteki ülésén foglalkozott az üggyel. Ezen az MTI információi szerint olyan határozat született, amelyben elrendelték az ügy soron kívüli vizsgálatát. Ha ez a vizsgálat szabálytalanságot, vagy bűncselekmény gyanúját állapítja meg, akkor a felügyelőbizottság kezdeményezni fogja a belső ellenőrzésnél a rendőrségi feljelentés megtételét.

Korábban a rendőrség már előállította H. Évát, Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes volt szóvivőjét, aki a gyanú szerint több tízmillió forintot vehetett fel munkavégzés nélkül a BKV-tól. H. Évát, akit a BKV is sajtóreferensként alkalmazott tavaly augusztusig, hűtlen kezelés gyanúja miatt hallgatták ki január elején.

A BKV-nál kipattant csalásgyanús ügyek miatt korábban lemondott több politikai tisztségéről Hagyó Miklós, aki a társaságot is felügyelte. A nem tiszta szerződések miatt a társaság több vezető munkatársát is meggyanúsították egyebek mellett hűtlen kezeléssel. Előzetes letartóztatásba került Z. Tibor, a BKV korábbi kommunikációs főosztályvezetője, illetve Mesterházy Ernő főpolgármesteri tanácsadó. Regőczi Miklóst, a BKV Zrt. korábbi vezérigazgató-helyettesét házi őrizetbe helyezték. A BKV-botrányról szóló cikkeinket itt találja.