Fényjelzőt rakatna a metrókba a siketek kedvéért az ombudsman

Vágólapra másolva!
Nem figyelnek eléggé akadálymentesítéskor a siket és nagyothalló utasok igényeire, akiknek emiatt sérülnek a jogaik - állapította meg az ombudsman. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a metrón olyan fényjelző készülékeket kéne kiépíteni, amelyek figyelmeztetnének az ajtók záródására.
Vágólapra másolva!

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté szerint ki kellene építeni a metrón egy olyan vizuális utastájékoztató rendszert, amely figyelmeztetné a siket és hallássérült utasokat az ajtók záródására - közölte pénteken az Országgyűlési Biztos Hivatala.

Az ombudsman már korábbi jelentéseiben is megállapította, hogy akadálymentesítéskor nem figyelnek eléggé a siketek és nagyothallók speciális szükségleteire, emiatt a figyelmeztető jelzések nem jutnak el hozzájuk.

A közlemény szerint a főváros korábban a már régóta esedékes járműcserékkel összekapcsolva tervezte az indításjelzés fejlesztését, csere helyett azonban jobbára csak jármű-korszerűsítés történt. Fényjelzőkkel látják el azokat a régebbi járműveket, amelyeket hosszabb távon is üzemben akarnak tartani, de hosszú időbe telik a szakhatósági jóváhagyás és a kivitelezés: a fényjelzőket a törvényben meghatározott 2010. január 1-je helyett legkorábban 2011. január 1-jére tudják felszerelni a metrókocsikra - áll a közleményben.

Az ombudsmani közlemény idézi a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnökét, aki szerint a siket és nagyothalló utasok élete, testi épsége most fokozott veszélynek van kitéve, mert vészhelyzetben nem kapnak megfelelő információt.

A biztos megállapította, hogy sérül a siket és nagyothalló utasok emberi méltósághoz való joga, valamint a szabad mozgás és tartózkodási hely megválasztásának joga, az pedig, hogy hiányzik a metrószerelvény ajtajának záródását jelző vizuális tájékoztatás, nem felel meg az egyenlő bánásmód követelményének.

A közlemény szerint az ombudsman lépéseket kért a BKV Zrt. vezérigazgatójától annak érdekében, hogy a vizuális tájékoztató rendszer kiépítésével és működtetésével az átmeneti időben, azaz 2011. január 1-jéig is biztonságos legyen a siket és nagyothalló utasok közlekedése. Szabó Máté felkérte Budapest főpolgármesterét is, hogy kötelezze a BKV-t a szükséges intézkedések megtételére.