Kimondhatják az utolsó szót a Zsanett-ügyben

Vágólapra másolva!
Hétfőn hirdet elsőfokú ítéletet a bíróság az öt rendőrt erőszakos közösüléssel vádoló E. Zsanett ügyében. Az egyik rendőr védője azt jósolja, védencét és társait fel fogják menteni, a lány ügyvédje szerint viszont sikerült bebizonyítaniuk igazukat a bíróság előtt. A 2007 májusa óta húzódó eljárás még tartogathat fordulatokat, mert az ítélet ellen még lehet fellebbezni, de még az is előfordulhat, hogy a lányt vádolják meg.
Vágólapra másolva!

Március 8-án, hétfőn hirdet ítéletet a Fővárosi Bíróság az úgynevezett Zsanett-ügyben. A nagy visszhangot kiváltó ügy még 2007-ben kezdődött, amikor E. Zsanett feljelentette a Készenléti Rendőrség (akkori nevén: Rendészeti Biztonsági Szolgálat - Rebisz) akkori öt rendőrét. Az akkor 21 éves lány azt állította, hogy május 4-re virradóra a rendőrök igazoltatták, majd egy sötét mellékutcába vitték, ahol - három társuk jelenlétében - ketten megerőszakolták. A lány állítása óriási botrányt kavart, hozzájárult ahhoz, hogy 2007 május végén több rendőrségi vezetőt leváltottak. (Az ügyről szóló korábbi cikkeinekt itt megtalálja.)

"Fel fogják őket menteni" - jósolt védencére és társaira nézve kedvező ítéletet az [origo] kérdésére Somfainé Vajda Ágnes, az egyik megvádolt rendőr ügyvédje. "Az ügyészség megszüntette az eljárást, az azóta húzódó pótmagánvádas eljárás alatt pedig semmilyen olyan új bizonyíték nem került elő, ami alapján másképp kellett volna dönteni. Vagyis semmi értelme nem volt az egésznek" - tette hozzá. Az ügyvéd arra számít, hogy bűncselekmény hiányában fog felmentő ítéletet hozni a bíróság.

A lány védője nem jósol

Mivel rendőrök voltak a gyanúsítottak, az ügyben a Budapesti Nyomozó Ügyészség indított nyomozást, az öt rebiszes több mint egy hónapra előzetes letartóztatásba is került. Végül az ügyészség 2007 decemberében szüntette meg az eljárást azzal az indoklással, hogy nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható bűncselekmény megállapítása. A döntés ellen a lány védője hiába tett panaszt, azt is elutasították, de végül éltek az utolsó lehetőséggel: pótmagánvádat nyújtottak be, hogy mégis bíróság elé kerülhessen az ügy.

Az eljárás így folytatódott, E. Zsanett ügyvédje, Tuza Péter révén az öt rendőrt több bűncselekménnyel is vádolta: részben tettesként, részben bűnsegédként elkövetett kötelességszegéssel, személyes szabadság megsértésével, erőszakos közösüléssel és súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolással. A pótmagánvád szerint ugyanis a lányt hazakísérték, és pénzt követeltek, majd - miután átadott húszezer forintot - megfenyegették, hogy "ha beszél, a világ legrosszabb dolga történik vele".

Tuza szerint a pótmagánvádas eljárás sikeres volt, mert bizonyítani tudták állításaikat. "Normális esetben ezeknek a bizonyítékoknak a töredéke is elég lenne a büntetőjogi felelősség megállapításához" - mondta az [origo]-nak, de mint mondta, nem szeretne jósolni, mi lesz a hétfőn kihirdetett ítéletben. Szerinte sikerült dűlőre jutni az igazságügyi szakvélemények kérdésében is, így már nem kétséges, hogy a lány sérüléseinek "legvalószínűbb keletkezési módja a hátulról történő megragadás".

Újra megvitatták a szakértői véleményeket

A pótmagánvádas perben - amelyben több mint tíz tárgyalási napot tartott a bíróság - a korábbi nyomozás során elkészült szakértői vélemények is előkerültek, ezek sokszor egymásnak ellentmondó állításokat tartalmaztak. Az ügyészség által kirendelt orvos szakértő szerint a lány combjain a zúzódások nem keletkezhettek akkor és olyan körülmények között, mint amiről E. Zsanett beszélt, hanem csak napokkal korábban. A lány ügyvédje által felkért szakértő viszont úgy találta, hogy a bevérzések friss sérüléseknek is értékelhetők, és keletkezhettek akkor, amikor az erőszaktevők megragadták.

Hosszan és részletesen foglalkoztak a sérülések színével, amiből arra lehet következtetni, azok mikor keletkeztek. Azt a szakértőt is meghallgatták, aki szerint a nemi szerveken belüli sérülések hiánya a közösülést nem zárja ki, mert a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat idejében nem végezték el, így sem bizonyítani, sem kizárni nem lehet az erőszakot. A beidézett pszichológiai szakvélemények sem fedték egymást: az egyik szerint a lány igazat mondott, mert elbeszélése hitelesnek tekinthető, és megállapítható nála az úgynevezett poszttraumás szindróma. Egy másik orvos szakértő ugyanakkor nem találta élményszerűnek azt, ahogy a lány beszámolt a vele történtekről.

A lánynak nyújtott előny miatt már szorultak a rendőrök

Az öt megvádolt rendőr közben - miután az ellenük folyó nyomozást megszüntették - újra munkába állhatott, azóta is a rendőrségnél dolgoznak. Somfainé Vajda Ágnes szerint azonban hiába helyezték vissza őket, a három éve húzódó procedúrát megsínylették. Mint mondta, védence a rendőrségnél képzelte el hosszú távon a karrierjét, azonban az ügy visszavetette.

A rendőröket ugyanis szolgálati kötelezettségük megszegése miatt első, majd másodfokon is elmarasztalták, a bíróság pénzbüntetést rótt ki rájuk, amiért engedély nélkül elhagyták szolgálati helyüket és visszaéltek hivatali helyzetükkel, amikor a körzetükön kívül intézkedtek. Azt is felrótták nekik, hogy jogtalan előnyt biztosítottak a lánynak, hiszen annak ellenére nem jelentették fel, hogy okmányok nélkül vezetett. Mellékbüntetésként két rendőrt azzal is sújtottak, hogy egy-egy évvel megnövelték előléptetési idejüket a következő rendfokozatba. (Az ítélet még nem jogerős, az eljárás párhuzamosan folyt a nemi erőszak ügyével, de itt csak azt vizsgálták, hogy a rendőrök megfelelően látták-e el szolgálatukat.)

Forrás: MTI
Az öt rendőr a katonai tanács előtt

Elképzelhető, hogy az ügy még tovább folytatódik, hiszen még van fellebbezési lehetőség a hétfői ítélet ellen. A lány ellen korábban nyomozás indult hamis vád miatt, de az ügyészség úgy döntött, megvárják a pótmagánvádas eljárás végét, addig felfüggesztik az eljárást. Ha a bíróság hétfőn - bűncselekmény hiányában - nem találná bűnösnek a rendőröket, és az ítélet jogerőre emelkedne, akkor E. Zsanett ellen folytatódna a nyomozás a hamis vád miatt, és ellene emelhetnének vádat. Ezért Somfainé Vajda Ágnes valószínűnek tartja, hogy a rendőröket felmentő ítélet ellen a lány mindenképp fellebbezne.

E. Zsanett tavaly májusban a Tv2 Napló című műsorában azt nyilatkozta, hogy ma már nem tenne feljelentést a rendőrök ellen. Mint mondta, nem azért döntene másképp, mert nincs igaza, hanem mert sok megaláztatás érte őt és családját is, sok mocskolódást és rágalmazást kaptak. Hozzátette, azt tervezi, hogy naplója alapján könyvet ír, amiből a "nyilvánosság választ kap minden kérdésére". Ügyvédje, Tuza Péter pénteken az [origo]-nak azt mondta: szerinte az ügy negatív hatása az is, hogy elbizonytalaníthat minden nőt, aki hasonló bűncselekmény miatt akarna feljelentést tenni.

Az [origo] a hétfői ítélethozatalról tudósít.