Lökdösődésbe torkollott az antifasiszta demonstráció

Vágólapra másolva!
Kisebb incidens történt a budapesti anfasiszta megmozdulás egyes résztvevői és egy közeli hotel állítólagos neonáci vendégei között szombaton. A demonstrálók maguk mentek a szállodába a fekete ruhás csoport érkezésének hírére, majd miután azok egyiküket meglökték, rendőrt hívtak. A Magyar Hősök Emlékművénél civil szervezetek tartottak antifasiszta megmozdulást.
Vágólapra másolva!

Szóváltásba keveredett a szombati fővárosi antifasiszta megmozdulás több résztvevője egy szállodában egy fekete egyenruhás, neonácinak vélt csoporttal - közölte Vajnai Attila, a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnöke az MTI-vel.

A kisebbségi közösségek kirekesztése, az erőszak és a fasizmus elleni tiltakozás végett tartott demonstrációt több szervezet a Hősök terén. A résztvevők a Magyar Hősök Emlékművénél kegyeleti őrséget álltak a 2008-ban kezdődött, másfél évig tartó, romák elleni támadássorozat áldozatainak tiszteletére. A szervezők szerint a nap folyamán mintegy ötezer ember fordult meg és fejezte ki részvételével tiltakozását a fasizmus és az erőszak ellen.

Megjelent többek között Helmut Scholz európai parlamenti képviselő, az Európai Baloldali Párt külügyi vezetője, a német Die Linke elnökségi tagja, Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke és Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke. A Hősök terén tucatnyi fekete ruhás, bakancsos fiatal is megjelent, akiket a rendőrök később az 56-osok terén igazoltattak.

Vajnai elmondta, a megmozduláshoz kapcsolódó délelőtti sajtótájékoztatón szimpatizánsaik jelezték, hogy a VII. kerületi István utcában, egy hotelban fekete egyenruhában lévő, nácinak vélt csoportot láttak. Úgy gondolták, ennek utána kell járniuk, ezért mintegy tizenöten elmentek a hotelba, ahol a hallban megtalálták a húsztagú külföldi csoportot.

A szállodába érkezők egyike egy német nyelvű táblát tartott, amelyre az volt írva: "Nácik, ki a fejekből!", ezért a fekete ruhás csoport egyik tagja odament Vajnaihoz, és elkezdte lökdösni. Kihívták a rendőrséget, amely igazoltatta az ott lévő csoportot. A pártelnök jelezte, feljelentést fog tenni.

Pap Judit, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az ügyről annyit mondott: a helyszínen külföldi és magyar állampolgárok keveredtek szóváltásba, a rendőrök igazoltatták őket.

A szervezők az antifasiszta megmozdulást azért hirdették meg, mert korábban a Nemzeti Forradalmi Párt neonáci megmozdulást akart tartani ugyanezen a napon a Hősök terén, amit a rendőrség ugyan megtiltott, de a bíróság engedélyezett. A február 15-ről elhalasztott "becsület napi" megemlékezést végül a szervezők lemondták.