Hagyó: Tiszta a lelkiismeretem

Vágólapra másolva!
Hagyó Miklós korábbi főpolgármester-helyettes szerint valótlan rágalmakat mondott róla Balogh Zsolt, a BKV korábbi megbízott vezérigazgatója a Magyar Nemzetben szombaton megjelent interjúban. Hagyó az [origo]-nak küldött nyilatkozata szerint Balogh állításaiból csak annyi igaz, hogy szereti a párizsit, és tényleg nem pontos.
Vágólapra másolva!

"Való igaz, szeretem a párizsit. Való igaz, sajnos nem vagyok pontos, emiatt elnézést kérek azoktól, akiket az elmúlt 42 évben megvárakoztattam" - Hagyó Miklós korábbi főpolgármester-helyettes szombati, az [origo]-nak küldött nyilatkozata szerint csak ez a két dolog valós tény abból az interjúból, amelyet Balogh Zsolt, a BKV korábbi megbízott vezérigazgatója adott a Magyar Nemzetnek.

A BKV-ügyben meggyanúsított Balogh az interjúban arról beszélt, állítása szerint hogyan működött a politikai gépezet a BKV-nál. Balogh azt állította, hogy Hagyó Miklóstól kapott utasításokat előnytelen szerződések kötésére, minden apró személyügyi és szervezeti kérdésről egyeztetnie kellett vele tanácsadóján keresztül, és dobozokban több tízmillió forintot kellett átadnia neki. A pénzt Balogh szerint a BKV-nál adták össze a Hagyóhoz közel álló vezetők, ők pedig BKV-körüli cégektől szerezték. (Az interjúban elhangzottakról részletesen ebben a cikkünkben olvashat.)

Az interjúban Balogh megemlítette, hogy amikor Hagyó először berendelte az irodjába, épp egy tányér volt előtte, "valami negyven deka párizsival", és éppen evett, "két kézzel tömte magába". Erre utalt szombati nyilatkozatában Hagyó, mikor azt írta, tényleg szereti a párizsit. Balogh azt is mondta, hogy "Hagyó mindig sokáig váratta az embereket". Ez volt a másik dolog, amelyről Hagyó elismerte, hogy valós tény.

"A cikk összes többi rám vonatkozó rágalmazó kijelentése valótlan, amiért Balogh Zsolttal és mindazokkal szemben, akik hamis állításait megismétlik, jogaim megóvása érdekében a szükséges törvényes lépéseket megteszem" - írta nyilatkozatában Hagyó. "Munkámat mindig képviselői eskümhöz híven végeztem. Tiszta lelkiismerettel állok bármely, tevékenységemet vizsgáló fórum elé" - tette hozzá.

Hagyó 2006 őszétől tavaly november közepéig Budapest főpolgármester-helyetteseként felügyelte a fővárosi cégeket, köztük a BKV-t is. A BKV-botrány miatt az MSZP budapesti elnöksége arra kérte Hagyót, az MSZP XII. kerületi elnökét, hogy mondjon le a képviselőjelöltségről, a budapesti listán betöltött helyéről és Fővárosi Közgyűlési mandátumáról. Hagyó ezt február 2-án meg is tette. Az elnökség kérésének előzménye az volt, hogy az ATV meg nem nevezett rendőrségi forrásokra hivatkozva közölte: Antal Attila korábbi BKV-vezérigazgató és Balogh terhelő vallomást tett Hagyóra.

A BKV-ügyről szóló összes cikkünket itt találja.