A belvíz miatt nem lehet koporsóban temetni Csongrádban

Vágólapra másolva!
Nagyon magas a talajvízszint több Csongrád megyei temető területén is, ezért akár több hónappal is el kell halasztani a hagyományos temetéseket. A temetők üzemeltetői hamvasztást vagy kriptás temetést ajánlanak.
Vágólapra másolva!

Temetési szünet van Csongrád megye több településén is, mert nagyon magas a talajvízszint. Közegészségügyi okokból csak akkor lehet hagyományos módon, koporsóban temetni, ha legalább két és fél méter mélységig száraz a föld. A mindszenti temetőben a sírok között alig látszik, hogy elázott a föld, a talajvízszintet mérő csőben azonban magasan, 80 centin áll a víz, és naponta tíz centit emelkedik - mondta a Független Hírügynökségnek Boros Árpád a Csongrád Megyei Kegyeleti kft. ügyvezetője. A megoldás az lenne, ha földdel feltöltenék a temetőket, vagy körbecsatornáznák azokat, ám ez nagyon sokba kerül.

A víz gondot okoz Hódmezővásárhelyen, Üllésen, Mórahalmon és Balástyán is. Szeged több temetőjében és a belvárosi temető bizonyos parcelláin is temetési szünet van. Aki ezeken a területeken váltott hozzátartozóinak sírhelyet, annak a hamvasztásos vagy a szarkofágos temetkezést javasolják. Vannak olyan részek, ahol korábban szintén gondot okozott a víz, de egy csatorna építésével már megoldották az elvezetését. A vízben álló temetők üzemeltetői arra számítanak, hogy csakúgy, mint 2005-2006-ban, a talajvíz több hónap alatt vonul le. Addig pedig nem lehet koporsóban temetni.