Felmentették a rendőröket a Zsanett-perben

Vágólapra másolva!
A bíróság minden vádpontban felmentette azokat a rendőröket, akiket egy fiatal nő, E. Zsanett azzal vádolt, hogy 2007 májusában megerőszakolták. A bíróság azzal indokolta a döntést, hogy a vád egyes részei nem történhettek úgy, ahogy azt a nő állította, más elemei pedig nem bizonyíthatók. A bíróság első fokon hozott döntést, E. Zsanett fellebbez.
Vágólapra másolva!

Hétfőn délelőtt hirdettek ítéletet az úgynevezett Zsanett-perben, amelyben egy fiatal nő azzal vádolt meg rendőröket, hogy 2007 májusában megerőszakolták. Az első fokon eljáró bíróság mind az öt vádlott rendőrt felmentette mindegyik vádpontban - jelentette az [origo] tudósítója a helyszínről. Abban eltérés volt a vádpontok között, hogy vesztegetés és zsarolás vádjában a bíróság a bizonyítékok hiányára alapozta a döntését, míg az erőszakos közösülésnél azt mondta ki, hogy nem is történt bűncselekmény.

A bíróság azzal indokolta a döntést, hogy a vád egyes részei nem történhettek úgy, ahogy azt a nő állította, más elemei pedig nem bizonyíthatók. Az ítélet kihirdetésekor E. Zsanett arcán nem tükröződött semmilyen érzelem tudósítónk szerint. Az ítélet szerint neki kell megfizetnie 913 ezer forint bűnügyi költséget.

Fellebbez E. Zsanett

Az ítélet elsőfokú, E. Zsanett ügyvédje, Tuza Péter a bíróság döntése után jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen, az ítélet hatályon kívül helyezését és a bűncselekmény megállapítását kéri. Az ügyvéd a tárgyalás után az [origo]-nak azt mondta: szerintük eljárási szabálysértések történtek a bírósági eljárás során, ezért kérik elsősorban a hatályon kívül helyezést. Ugyanakkor az eljárási hibák nélkül is a másodfoktól várják, hogy megállapítsa, mégis bűnösök a rendőrök. E. Zsanett nem nyilatkozott, Tuza Péter a nevében úgy fogalmazott: elfogadhatatlannak tartja a hétfői ítéletet.

Az öt rendőr közül ketten három nap gondolkodási időt kértek, hogy eldöntsék fellebbeznek-e, három másik rendőr tudomásul vette az ítéletet. "Erre számítottunk. Tisztességes eljárás volt, a bíróság az összes bizonyítási indítványnak mindkét oldalon helyt adott" - mondta az egyik rendőr ügyvédje, Somfainé Vajda Ágnes [origo]-nak. A jelenleg is szolgálatban álló rendőrök nem nyilatkozhattak, de az ügyvéd azt mondta, "nem kifejezés, mennyire megkönnyebbültek", hogy a javukra döntött a bíróság.

25 perces lyuk a történetben

A bíró az ítélet szóbeli indoklásában arra is kitért: a környék kamerái által rögzített felvételek, és a rendőröknél, illetve a lánynál lévő mobiltelefonok helyzete alapján nem történhetett az eset úgy, ahogy azt a lány elmondta. A bíró megjegyezte, a rendőrök szerencséje, hogy egyikük a kérdéses időpontban szinte végig telefonált, így az adótornyok információi alapján követhető, mikor hol jártak. Ezek és a kamerák felvételei alapján - amelyeken az igazoltatás maga nem látszik, de a kocsik mozgását többször is rögzítették - hat perc alatt kellett volna a lány állítása szerint egy közeli mellékutcába vinni, megerőszakolni, majd visszavinni, és a másik autóba ültetni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
E. Zsanett az ítélethirdetést hallgatja. További képeinkért kattintson a fotóra!

Az ítélet indoklásából az is kiderült: semmilyen egymástól származó DNS vagy más nyomot nem találtak sem lány, sem a rendőrök ruháin vagy a rendőrautóban, ahová állítása szerint E. Zsanettet beültették. Azt viszont a bíróság is kimondta, hogy a lányt a rendőrök valóban hazakísérték. A bíró szerint ugyanakkor van egy lyuk a történetben, nem lehet tudni, miért tartott a lány igazoltatása 25 percen át, ezalatt miről volt szó közte és a rendőrök között. "E. Zsanett nem mindenben mondott igazat, de a rendőrök sem mondtak el mindent" - mondta a bíró.

Nézze meg az ítélethirdetést:

Idézet a Gyalog galoppból

A tárgyalás zsúfolásig megtelt teremben folyt. Jelen volt a rendőröket nemi erőszakkal vádoló E. Zsanett, a fekete hajúként megismert fiatal lány hajszíne kicsit világosabb, barnább lett - jelentette tudósítónk, aki szerint az öt vádlott rendőr egyikét párja is elkísérte a tárgyalásra

A tárgyalás azzal kezdődött, hogy a rendőrök az utolsó szó jogán beszéltek. Az elsőként megszólaló rendőr az utolsó szó jogán hosszan fejtegette, hogy miért nem követhették el a bűncselekményt. Ehhez idézgetett szakértői véleményekből és az ügyvédek nyilatkozataiból, és szerinte E. Zsanett többször ellentmondó állításokat tett az eljárás során - jelentette tudósítónk.

A rendőr egy a Gyalog galopp című filmből származó idézettel (amikor egy lovagnak már minden végtagját levágják, de ő még mindig harcolni akar) zárta mintegy félórás beszédét, majd kérte felmentését. A többi rendőr csak röviden beszélt, közölték, hogy ártatlanok és a felmentésüket kérték. Ezt követően a bíróság egy órára elvonult az ítélethirdetés előtt.

Az ügyészség már tisztázta a rendőröket

E. Zsanett ügye 2007-ben kezdődött, amikor azt állította: rendőrök megerőszakolták Budapest belvárosában. Az érintett rendőröket több mint egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezték, és az ügy miatt menesztették a rendőrség felsővezetését.

Az ügyészség 2007 decemberében szüntette meg az eljárást azzal az indoklással, hogy nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható bűncselekmény megállapítása. A döntés ellen az állítólagos bűncselekmény idején 21 éves lány védője hiába tett panaszt, azt is elutasították, de végül éltek az utolsó lehetőséggel: pótmagánvádat nyújtottak be, így került bíróság elé az ügy.

E. Zsanett ügyvédje, Tuza Péter révén az öt rendőrt több bűncselekménnyel is vádolta: részben tettesként, részben bűnsegédként elkövetett kötelességszegéssel, személyes szabadság megsértésével, erőszakos közösüléssel és súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolással. Tuza szerint a pótmagánvádas eljárásban bizonyítani tudták állításaikat, bár az orvosszakértői vélemények egymásnak olykor ellentmondó megállapításokat tettek.

A hétfői tárgyalási napról szóló előzetes cikkünket itt olvashatja, a Zsanett-ügyről pedig itt talál bővebb információt.