Pénteken dönti el az OVB, hogy átjavíthatja-e kopogtatócéduláit az MDF

Vágólapra másolva!
Pénteken dönti el az Országos Választási Bizottság, hogy az MDF átjavíthatjae- ajánlószelvényeit. A párt szóvivője szerint nem a budapesti közös jelöltek szelvényein lévő MDF-SZDSZ pártnevet akarják átjavítani MDF-re, hanem általánosan előforduló hibákat korrigálnának.
Vágólapra másolva!

Az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteken folytatja és várhatóan zárja le az MDF állásfoglalás-kérésének tárgyalását - közölte Szigeti Péter, a szervezet elnöke az [origo]-nak. Az MDF azért fordult az OVB-hez, mert az ajánlószelvények gyűjtésénél többször előfordul, hogy a választópolgárok a kopogtatócédulákon pontatlanul jelölik meg a jelölt vagy a jelölőszervezet nevét.

A kopogtatócédulák ahhoz kellenek, hogy a pártok egyéni jelölteket és listákat állíthassanak az áprilisi választáson. Egy egyéni jelölt állításához 750 cédula kell, területi listát pedig azok a pártok állíthatnak egy-egy megyében, amelyek legalább az egyéni körzetek negyedében tudnak jelöltet indítani (az MDF-nek nehezen megy a jelöltállítás, erről itt olvashat).

Szigeti azt mondta, hogy a bizottság csak állásfoglalást tehet, amely csak befolyásolhatja a választási szervezeteket, de nem kötelező rájuk nézve. Az MDF-nek Budapesten nyolc, csak az MDF színeiben induló képviselőjelöltre van szüksége ahhoz, hogy területi listát állíthasson, de csak 14-en indulnak MDF-esként, a többi jelölt neve mellett MDF-SZDSZ szerepel.

"A javításokat el kell fogadnia az OVB-nek egy néhány évvel ezelőtti állásfoglalás miatt" - mondta Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője. Szerinte nem a közös jelöltek ajánlószelvényein akarják átírni az MDF-SZDSZ pártnevet MDF-re, hanem más hibákat (például valaki helytelenül úgy tölti ki kopogtatócéduláját) szeretnének korrigálni, hogy minél több körzetben meglegyen a 750 ajánlószelvény.

"Nem tudom, hogy elkezdték-e javítani már a jelöltek, de ez egyébként is csak lehetőségként merült fel" - mondta a szóvivő, aki hozzátette, hogy területi listát mindenhol fognak tudni állítani, azt viszont nem tudta megmondani, hogy hány egyéni képviselőjelöltjük indulhat.

Fejér L. Előd, az MDF XVII. kerületi jelöltje az [origo]-hoz eljuttatott válaszlevelében azt írja, jelenleg nagyjából 500 kopogtatócédulát gyűjtött össze. Fejér nem kívánt foglalkozni az OVB állásfoglalásával, szerinte a legfontosabb az, hogy "mindenki, aki szeretné, hogy az MDF elinduljon Budapesten, adja oda az ajánlószelvényét".