Országértékelő beszédet tart Gyurcsány Ferenc március 19-én

Vágólapra másolva!
Március 19-én országértékelő beszédet mond Gyurcsány Ferenc egykori szocialista kormányfő a Magyar Demokratikus Charta rendezvényén. A beszéd elmondására a szervezet kérte fel Gyurcsányt, az esemény nyilvános lesz.
Vágólapra másolva!

Magyarországról, az elmúlt évekről és a tennivalókról mond összegző beszédet Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök a Magyar Demokratikus Charta nyilvános rendezvényén március 19-én - erősítették meg az MTI-nek a szervezet ügyvivői kedden. Az MTI úgy tudja, Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt a szervezet kérte fel a beszéd megtartására.

A Magyar Demokratikus Charta azért március 19-én tartja a nyilvános rendezvényt, mert 1944-ben ezen a napon lépték át a német csapatok Magyarország határát. Gyurcsány Ferenc az elmúlt hónapokban szinte mindig zárt pártfórumokon beszélt, nyilvános eseményen hosszú ideje nem szólalt fel. Az egykori kormányfő kampányszerepléseiről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

A társadalmi kirekesztés elleni fellépés jegyében 2008. szeptember 6-án alakult meg a Magyar Demokratikus Charta. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a 2008 július elejei melegfelvonulás másnapján a szélsőségek, az indulatok, az intolerancia elleni jogos nemzeti önvédelmet kezdeményezett Magyar Charta néven. Eredetileg szeptember 6-ra gyűlést terveztek, később azonban a kormányszóvivő jelezte, aznap alakul meg a Magyar Demokratikus Charta.

Nyakó: Csak az MSZP maradt

Nyakó István, az MSZP szóvivője kedden kora este azt mondta: ahogy haladunk március 19. felé, egyre nyilvánvalóbb, hogy a Fidesz-Jobbik által kijelölt jobboldali tengellyel szemben csak az MSZP maradt. Nyakó szerint a Magyar Demokratikus Charta aktivizálódása és tervezett rendezvénye is ezt a ráeszmélést mutatja.

Az ugyanis, hogy az egyik vezető szocialista politikust, az MSZP mellett kampányoló Gyurcsány Ferencet kérték fel vezérszónoknak, jól mutatja, hogy a demokratikus oldalnak a Mesterházy Attila vezette lista mögött kell felsorakoznia - jelentette ki. Gyurcsány Ferenc szerepvállalása ezért beleillik a március 15-ével kezdődő új kampányszakaszba - közölte Nyakó.

2010. február 5-én Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is tartott országértékelő beszédet, amiben a gazdaság talpraállítását, tíz év alatt egymillió új munkahelyet és erős közbiztonságot ígért. A beszédről szóló összefoglaló cikkünket itt olvashatja.

Február 22-én pedig Bajnai Gordon kormányfő a parlamentben értékelte az ország elmúlt egy évét. A miniszterelnök nekirontott a Jobbiknak, dicsérte saját kormányát, és nehéz évtizedet jósolt Magyarország számára. Bajnai beszédéről bővebben itt olvashat.