Óriás tojást tojt egy paksi tyúk a gazdája szerint

Vágólapra másolva!
Az átlagosnál négyszer nagyobb tojást tojt egy paksi tyúk a gazdája szerint. Tavaly Kínában egy tyúk tojt már ennél nagyobb tojást, de a paksi állat gazdája szerint lehet, hogy az ő tyúkjának tojása magyar rekord.
Vágólapra másolva!

Kétszáz grammos tojást tojt egy tyúk Pakson. A tulajdonos, Somogyi Géza szerint a tyúk egy hete tojta a hatalmas tojást.

Miután látta, hogy a szokottnál jóval nagyobb tojást tojt az egyik tyúkja, Somogyi, állítása szerint, regisztrálta a tojás adatait. A tojás súlya 200 gramm, magassága 8,7 centiméter, szélessége 6,25 cm, a kerülete pedig függőlegesen mérve 24 centiméter - írja az MTI. Hogy pontosan melyik baromfié a tojás, azt nem lehet tudni, de a tulajdonos szerint vörös tyúk tojhatta. A háznál 20-30 különféle tyúk van, naponta 8-10 tojást tojnak. A gazda azt állítja, nem eteti táppal az állatokat, kizárólag búzát, kukoricát és napraforgót kapnak.

Egy átlagos tyúktojás súlya 50-60 gramm, Somogyi Géza nem tudja biztosan, hogy rekordnak számít-e az óriástojás.

Sebestyén István, a Guinness-rekordkísérletek magyarországi ellenőre közölte, hogy tyúktojással kapcsolatos magyar méretrekordot nem tartanak nyilván. Ha szeretnék hivatalosan is regisztráltatni, szakértővel - biológussal, ornitológussal - kell megvizsgáltatni - tette hozzá.

A China Daily című kínai napilap szerint a paksinál picivel nagyobb tojást tojt tavaly egy kínai tyúk Heilongjiang tartományban: az 6,3 centi széles, 9,2 centi hosszú volt, és 201 grammot nyomott.