A bíróság szerint nem közszereplő Németh Miklós

Vágólapra másolva!
A bíróság keddi ítélete szerint nem kell kiadnia Németh Miklós korábbi miniszterelnöknek azokat az 1989-es határnyitás idején készült dokumentumokat, amelyek megszerzése érdekében pert indított ellene Kende Péter közíró - írja a Népszabadság. A bíró szerint Németh már nem közszereplő, ezért nem kötelezhető közérdekű adatok kiadására.
Vágólapra másolva!

A Pesti Központi Kerületi Bíróság kedden elutasította azt a keresetet, amelyben Kende Péter közíró beperelte Németh Miklós korábbi miniszterelnököt az 1989-es határnyitás idején készült dokumentumok megszerzése érdekében - írja szerdán a Népszabadság. A dokumentumok Kende szerint közérdekű adatokat tartalmaznak, de hivatalos forrásból nem szerezhetők be, és valószínűnek tartotta, hogy azok Németh magánarchívumában vannak. Ilyen dokumentum például a Németh és Mihail Gorbacsov akkor pártfőtitkár 1989. márciusi tárgyalásáról készült magyar nyelvű jegyzőkönyv, valamint Németh és Nyikolaj Riszkov akkor szovjet kormányfő levelezése.

A bíró kedden azt mondta: csak azoktól lehet közérdekű adat kiadását követelni, akik állami funkciót viselnek, Németh pedig már nem közszereplő. Korábban ugyanígy érvelt Németh ügyvédje is, aki nem tagadta, hogy a kért dokumentumok léteznek, és azokat nem adták át a levéltárnak. Kende a Népszabadság szerint valószínűleg felllebbezni fog az ítélet ellen.