Demszky: Megalapozatlan volt a BKV-s visszaélésekről szóló revizori levél

Vágólapra másolva!
Egy revizor a Hvg.hu szerint már 2006-ban tájékoztatta Demszky Gábor budapesti főpolgármestert, hogy a BKV-nál "lopnak, csalnak, sikkasztanak". A BKV felügyelőbizottsága a hiányos apparátus miatt nem vizsgálódott ez ügyben, a Főpolgármesteri Hivatal pedig azért utasította el a belső ellenőrt, mert a hivatal szerint "a levélíró és közvetlen felettese közötti személyes konfliktusról van szó". Demszky szerint a revizor észrevételei megalapozatlanok voltak.
Vágólapra másolva!

Vajda Pál és Hagyó Miklós korábbi szocialista főpolgármester-helyettesek vizsgálták a BKV-val kapcsolatban érkezett revizori leveleket, és azt állapították meg, hogy az azokban foglaltak teljesen megalapozatlanok - mondta Demszky Gábor budapesti főpolgármester szerdán. Demszky arra a hírre reagált, hogy a BKV egyik belső ellenőre már 2006-ban levélben tájékoztatta őt: a cégnél "lopnak, csalnak, sikkasztanak".

A Hvg.hu szerdán azt írta: információik szerint a belső ellenőr levelében az állt, hogy évente több milliárd forintot törvénytelenül, esetenként fiktív számlák alapján fizet ki a BKV, továbbá már évek óta lopnak, csalnak, sikkasztanak, fiktív számlákat fogadnak be, és ehhez kapcsolódóan csalnak az áfával, az szja-val, a tb-vel.

Demszky Gábor erre azt mondta az MTI-nek: miután megjelent a cikk, utánanéztek, hogy mi is volt ez az ügy. Mint mondta, "írt nekem valaki, azt - mivel a cégfelügyelet körébe tartozott - kiszignálta először Vajda Pálra azzal, hogy vizsgálja ki: a BKV-nál ez 'áll vagy nem áll'". A később érkező újabb levelet pedig Hagyó Miklósra szignálta ki, aki akkor a helyettese volt - mondta. Hozzátette: a vizsgálatok azt állapították meg, hogy "tökéletesen megalapozatlanok" voltak a levélben foglaltak, amelyeknek "semmi, de semmi köze nincs a jelenlegi ügyhöz".

Mint mondta, úgy tudja, a levélíró válaszlevelet is kapott. Demszky szerint az egész dokumentáció, hogy mit kapott a hivatal és mit vizsgált, megtekinthető a városháza kommunikációs igazgatójánál. Arra a kérdésre, hogy újra vizsgálni kívánják-e a levél tartalmát, azt mondta: ezt már az újságírókra bízza. A főpolgármester azt is elmondta, hogy általában ha ilyen levél érkezik hozzá, akkor azt kiszignálja vagy a főjegyzőnek vagy helyetteseknek, hogy vizsgálják ki.

Pusztán egy személyes konfliktus

Semmilyen, a BKV-nál történő eseményekre vonatkozó konkrétumot nem tartalmaz az a levál, amit Csányi Józsefné, a BKV korábbi revizora 2006-ban küldött Demszky Gábor főpolgármesternek - olvasható a Főpolgármesteri Hivatal szerdai közleményében.

A Hvg.hu szerint a Főpolgármesteri Hivatal azzal utasította el a panaszt, hogy a belső ellenőr nem írt konkrétumokat, így nem is válaszoltak a revizornak, és az általa kért személyes találkozó sem jött létre Demszky Gáborral. A Főpolgármesteri Hivatal a Hvg.hu-nak úgy válaszolt: "a hivatal munkatársai tájékozódtak a BKV-nál, és úgy találták, hogy alapvetően a levélíró és közvetlen felettese közötti személyes konfliktusról van szó".

Csak pszichiátriai kezeléséről közölt konkrétumokat az egykori BKV-dolgozó - olvasható a közleményben, amely cáfolja, hogy a főváros nem foglalkozott volna a bejelentéssel: a revizor "első, telefonos megkeresésére Vajda Pál, akkori főpolgármester-helyettes személyesen válaszolt, és azt kérte Csányi Józsefnétől, hogy ha konkrét bűncselekményt tapasztalt, tegyen büntetőfeljelentést. Csányiné nem tett feljelentést."

A belső ellenőr azonban leírta levelében, hogy munkaügyi konfliktusa van felettesével, mivel belelát a gazdasági és pénzügyekbe. Az ellenőrt nem sokkal később elbocsátották, emiatt munkaügyi pert indított a cég ellen.

A Hvg.hu információi szerint ezután a volt belső ellenőr továbbra is írt leveleket Demszky Gábornak. Ezekre 2007 decemberében Hagyó Miklós akkori főpolgármester-helyettes válaszolt: munkaügyi természetű problémáról van szó, ezért nem kívánnak vele foglalkozni. Közölte, hogy az ügy a felügyelőbizottságra tartozik, ezért a panaszt továbbította a testületnek.

A revizor ezután Szabó Máté ombudsmanhoz fordult. Ő tájékoztatást kért a hivataltól, de ugyanazt a választ kapta Hagyó Miklóstól, mint korábban a belső ellenőr. A Hvg.hu úgy tudja, hogy a felügyelőbizottság végül azért nem vizsgálta az ügyet, mert - akkori elnökének elmondása szerint - "nincs elég apparátusa".

A BKV-botrányról szóló további cikkeinket itt találja.