Őrizetbe vették a milliárdos eredetiségvizsgálati szoftvert üzemeltető cég vezetőjét

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vette a VPOP az Eclipse Zrt. vezetőjét - jelentette az MTV Híradója és az MTI. Ez az a cég, amelyik az eredetiségvizsgálati rendszer szoftverfrissítésére vonatkozó milliárdos megbízást elnyerte. A VPOP szóvivője az [origo]-nak annyit erősített meg, hogy hét embert vettek őrizetbe szerdán, miután több helyszínen is házkutatást tartottak egy adócsalás és pénzmosás gyanúja miatt indult nyomozásban.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. vezetőjét szerdán Budapesten - jelentette az MTV Híradója és az MTI. Sipos Jenő, a vám- és pénzügyőrség szóvivője az [origo]-nak annyit erősített meg, hogy a VPOP emberei hét embert vettek őrizetbe, azt nem mondta meg, hogy kiket.

Sipos szerint a VPOP nyomozói szerdán több helyszínen tartottak házkutatást a fővárosban és Pest megyében, egy különösen nagymértékű adóhiányt okozó adócsalás és pénzmosás gyanúja miatt indult nyomozás során. A bűncselekmény-sorozat által érintett, illetve az adócsalás leplezésével összefüggésbe hozható vállalkozásnál történtek nyomozási cselekmények. A házkutatás során a pénzügyőrök dokumentumokat és adathordozókat foglaltak le - mondta az [origo]-nak Sipos. A VPOP a nyomozás érdekeire való tekintettel a nyilvánosságra hozható részletekről később ad részletes tájékoztatást.

Az egyik házkutatás Zuglóban folyt Pintér Sándor korábbi belügyminiszter cége, a Civil Biztonsági Szolgálat irodaházában, ahol irodahelyiséget bérelt az Eclipse Zrt.

Az [origo] megkereste a céget, valamint Fintha-Nagy Ádámot, a cég jogi képviselőjét, de szerda délután sem az Eclipse-nél, sem az ügyvédi irodában nem vették fel a telefont.

Egy másik ügy

A Fővárosi Főügyészség február elején nyomozást rendelt el hűtlen kezelés miatt az Eclipse Informatikai Zrt. ügyében - írta március eleji számában a Figyelő. A Fővárosi Főügyészség szóvivője akkor annyit erősített meg, hogy február 11-én öt gazdasági társaság képviselőinek feljelentése alapján ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt. Abban az ügyben a BRFK nyomoz.

Az Eclipse tavaly december 31-én kötött szerződést a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalával arra, hogy az átalakuló eredetiségvizsgálati rendszerhez szükséges szoftvert módosítja és öt éven át üzemelteti - írta a Figyelő. A rendszert a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) üzemelteti.

A lap szerint az új rendszer meglepő gyorsasággal állt fel, és ha nem is teljességében, de január 4-én már működött. A Figyelő szerint ez furcsa egy milliárdos projekt esetében, és másik fucsa körülménynek tartották azt is, hogy a lap újságírójának egy eredetiségvizsgálatot végző műhelyben megmutatták az új szoftver felhasználói kézikönyvét, amelynek utolsó frissítési dátuma 2007-es keltezésű. Ez a lap szerint egyebek mellett arra utal, hogy a frissítés - amely az ötmilliárdos szerződés egyik meghatározó eleme - nem volt olyan mértékű, hogy arról a felhasználónak tudnia kellett volna. A lap megkereste a rendszert üzemeltető Nemzeti Közlekedési Hatóságot (NKH), ahol azt mondták, hogy az ügyben a KEK KH az illetékes, ott viszont nem kaptak választ kérdéseikre.

Az Eclipse úgy nyert el milliárdos informatikai tendereket, hogy azokat nemzetbiztonsági okokból titkosították, és felmentették a közbeszerzési törvény hatálya alól - írta a Figyelő, amely szerint a cégnek rendőrségi és titkosszolgálati kapcsolatai vannak.

A Figyelő arról is írt, hogy a szoftverfrissítési megbízásért felelős Nemzetközi Közlekedési Hatóság stratégiai és módszertani főigazgatója, Eiselt György az Eclipse által bérelt Mercedesszel járt, amelyről a hivatal azt állította, hogy nem tudtak róla.

Az Eclipse-ügy hátteréről itt olvashat bővebben.