A rendőrség nyugodt ünnepre számít március 15-én, amikor 107 fővárosi esemény lesz - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A rendőrség szerint a pártok által tartott megemlékezések a gyülekezési törvény hatálya alá tartoznak, viszont a nagygyűlések kampányeseménynek számítanak, ezeket nem kötelező bejelenteni a rendőrségen.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) békés, nyugodt március 15-re készül - mondta Bozsó Zoltán, a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettese csütörtökön. A dandártábornok kérdésre válaszolva azt mondta: nincs információjuk arról, hogy az állami vagy bármelyik más, március 15-i rendezvényt bárki is meg kívánná zavarni.

Bozsó Zoltán közölte, hogy az állami rendezvények, a főpolgármesteri hivatal, illetve a kerületi önkormányzatok megemlékezései, továbbá a pártok rendezvényei lesznek azok, amelyek egy része a gyülekezési törvény hatálya alá tartozik, egy részük pedig kampányesemény. A rendészeti helyettes elmondta, hogy a pártok által tartott megemlékezésekre is a gyülekezési törvény vonatkozik, ugyanakkor a nagygyűléseket kampányeseményeknek tekintik (tehát ezeket nem kötelesek bejelenteni a rendőrségen).

Az MSZP az V. kerületi Pilvax közben tartja nagygyűlését, amely délután fél 1-kor kezdődik. A Jobbik 15 órától a Deák Ferenc téren tartja nagygyűlését. A Fidesz pedig 15 órára a budai Vár alá, a Dózsa György térre várja híveit a nemzeti ünnepen.

107 ünnepség

A dandártábornok elmondta, hogy jelenleg 107 fővárosi eseményről van tudomásuk, de ez a szám még változhat. Hozzátette, hogy azokat nem mind március 15-én tartják, már a nemzeti ünnepet megelőző napokon megkezdődnek az ünnepségek. Példaként említette, hogy a Lánchídon, illetve a Roosevelt téren már a hétvégén megkezdődnek a programok.

Az állami rendezvényekről  azt mondta, hogy azok alapvetően a Nemzeti Múzeumhoz, illetve a Múzeum körúthoz, továbbá a Roosevelt térhez kapcsolódnak. A Főpolgármesteri Hivatal által szervezett központi ünnepség a Petőfi-szobornál lesz, de szinte valamennyi kerületben lesznek rendezvények.

Közlekedési intézkedések

A rendezvényekkel kapcsolatban Bozsó Zoltán azt mondta, a rendőrség elsősorban közlekedési intézkedésekkel készül ezekre az eseményekre, egyes útszakaszokat lezárnak, illetve elterelik a forgalmat. Bozsó Zoltán közlése szerint a korlátozásokat már napokkal korábban bevezetik, ezekre táblákkal hívják fel a figyelmet.

A dandártábornok felhívta a figyelmet, hogy a nemzeti ünnepen inkább a tömegközlekedést vegyék igénybe az emberek, a fővárosba lehetőleg ne érkezzenek autóval. Kitért arra is, hogy március 14-ről 15-ére virradó éjszaka lezárják a Bajcsy-Zsilinszky utat. A sajtótájékoztatón elhangzott: a BRFK a nap folyamán a rendőrség honlapján hozza nyilvánosságra, hol és mettől meddig kell lezárásokra, forgalomkorlátozásokra számítani.