Romló tendenciákat és néhány állandósult emberi jogi problémát is felsorol Magyarországgal kapcsolatban az USA csütörtökön nyilvánosságra hozott éves emberi jogi jelentése. A jelentés főleg a romák diszkrminációja miatt kritizálja Magyarországot, de a kormányon és a rendőrségen belüli korrupcióról is szót ejt.

A rendőri túlkapásokat, a romák elleni erőszakot és a kormányon belüli korrupciót is kritizálta Magyarországon az Egyesült Államok éves emberi jogi jelentése, amely 194 ország között Magyarországgal is külön fejezetben  foglalkozik. A jelentés szerint az elmúlt egy évben Magyarországon romlott a helyzet több területen is, a vallási és etnikai kisebbségek elleni erőszak és szóbeli megnyilvánulások száma például láthatóan megnövekedett. A jelentés szóvá teszi a nők és gyermekek elleni erőszakot, a szexuális zaklatást és az embercsempészetet is.

A romák Európa legnagyobb, egyben legsérülékenyebb kisebbsége; faji megkülönböztetés és erőszak érvényesül velük szemben - olvasható a csütörtökön közzétett jelentés bevezetőjében, amely a világ 194 országára vonatkozóan foglalja össze az emberi jogok 2009-es helyzetét. Eszerint jelentések láttak napvilágot roma gyanúsítottakkal szembeni rossz rendőrségi bánásmódról, amikor letartóztatták és őrizetben tartották őket.

A gazdasági válság nyomán számos gyilkosság és erőszakos esemény történt romák ellen nem csak Magyarországon, hanem Olaszországban, Romániában, Szlovákiában és Csehországban - olvasható jelentésben. A Magyarországra vonatkozó fejezetben az emberi jogi problémák között kiemelték, hogy a rendőrség túlzott erőt alkalmazott gyanúsítottak, különösen romák ellen.

A romák egyre nagyobb mértékben voltak a szélsőségesek célpontjai, ez négy roma halálához és többek sérüléséhez vezetett Magyarországon - írják. Magyarországon az amerikai megfigyelők szerint folytatódott a romákkal szembeni diszkrimináció az oktatás, a lakhatás, a foglalkoztatás, valamint a szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférés terén is.

A washingtoni külügyi jelentés arra is kitért, hogy Magyarországon változatlanul probléma a rendőrségi szervezeteken belüli korrupció. A magyar kormány az USA szerint általánosságban tiszteletben tartotta a szólás és a sajtó szabadságát, ugyanakkor vádak merültek fel amiatt, hogy az állami tulajdonú közszolgálati műsorszolgáltatás politikai befolyás alatt állhat.

A jelentés - akárcsak egy évvel korábban - kitért arra, hogy az antiszemita megnyilvánulások folytatódtak, noha a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint az antiszemitizmus 2008-hoz képest nem fokozódott. Néhány hetilap továbbra is közöl antiszemita cikkeket, és néhány szélsőséges magyar nyelvű weboldal is működik nyíltan antiszemita tartalommal - áll a jelentésben.