Indulhat a választáson a képviselőkkel packázó Seres Mária

Vágólapra másolva!
Nyíregyházán indulhat a választásokon Seres Mária, a Civil Mozgalom nevű szervezet vezetője. Seres korábban 600 ezer aláírást gyűjtött a képviselői költségtérítések elszámolásáért, de a parlament megelőzte a népszavazást, és megváltoztatta a juttatás nevét.
Vágólapra másolva!

Összegyűjtötte a választási induláshoz szükséges 750 ajánlószelvényt a népszavazási kezdeményezésével ismertté vált Seres Mária, a Civil Mozgalom nevű szervezet vezetője. Seres Nyíregyházán, a Szabolcs megyei 1. választókerületben indul Az Országos Választási Iroda által közzétett adatok szerint a Civil Mozgalomnak eddig kilenc képviselőjelöltje tudta leadni a kopogtatócédulákat, ebből hetet vettek nyilvántartásba vettek a választási irodák. Az ajánlószelvényeket március 19-ig lehet leadni.

Seres Mária korábban azzal szerzett országos ismertséget, hogy népszavazást kezdeményezett, és több mint 600 ezer aláírást gyűjtött össze azért, hogy a parlamenti képviselők csak bizonylat ellenében kaphassanak költségtérítést. A kezdeményezés végül nem járt sikerrel, mert az Országgyűlés megelőzte a népszavazást, és módosította a képviselők bérezésére vonatkozó szabályokat, átnevezte a költségtérítést választókerületi pótlékká (erről részletesen itt olvashat).

Pártja, a Civil Mozgalom regisztráltatta magát a tavaly júniusi európai parlamenti választásra is, de végül nem indult. A pártot ugyanis mindössze nyolc nappal a kopogtatócédulák leadásának határideje előtt vette nyilvántartásba a választási bizottság, így nem tudták összeszedni a szükséges 20 ezer ajánlást. Seres elsősorban a politikai elit leváltását, illetve civil ellenőrzését, az alulról építkező bázisdemokráciát állítja programja középpontjába.